Podeli vest

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i nazvao “nedopustivim” ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ek
Foto: Shutterstock

"Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo", naveo je Stano u  saopštenju dostavljenom Tanjugu. 

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče.

“Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara”, naveo je Stano.

On je na taj način odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, po kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.

Stano je podsetio da je odluka tzv. CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku dobijaju iz Srbije, kao i da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.

Kako je rekao EU i njene države članice su bile vrlo jasne u reakciji na ovu kontraproduktivnu odluku, da se ovim pitanjem treba baviti u okviru Dijaloga.

“Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu”, istakao je on.

Ponovio je i da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Beograda i Prištine.

“To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive”, istakao je Stano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…