Podeli vest

Evropska komisija je spremna da pruži podršku Srbiji za sprovođenje svih preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavio je danas portparol Komisije Peter Stano.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ek
Foto: Shutterstock

“Spremni smo da pružimo podršku za sprovođenje svih preporuka ODIHR-OEBS-a, uključujući pitanja koja su od vitalnog značaja za javnost u Srbiji, za srpski narod i njegovo poverenje u izborne proces, jer predstoji još izbora u Srbiji”, rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu pošto je ODIHR juče objavio finalni izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji.

On je rekao da je važno pozabaviti se svim onim na šta je ukazano u izveštaju ODIHR-a.

“Spremni smo da podržimo srpske vlasti u rešavanju svih ovih pitanja”, rekao je Stano.

On je dodao da EK očekuje da će sve “verodostojne izveštaje o nepravilnostima” nadležni organi propratiti na veoma transparentan način, što, kako je naveo, “uključuje optužbe koje se odnose na lokalne izbore, posebno u Beogradu, ali i drugim opštinama”.

Na pitanje kada će EK odgovoriti Evropskom parlamentu na zahtev iz rezolucije o situaciji u Srbiji nakon izbora, koja inače nije pravno obavezujuća, a u kojoj se traži od EK da pokrene eskertsku misiju da istraži navodne nepravilnosti na izborima, Stano je rekao da EK ne može da ulazi u detalje interakcija sa drugim institucijama EU.

On je objasnio da je stav EU jasan i da je već formulisan u reakciji na preliminarni izveštaj ODIHR-a od 19. decembra, kada su izražene “određene rezerve i zabrinutosti” i dodao da će EK sada uzeti u ozbir celokupan izveštaj ODIHR-a, pošto je on objavljen.

Stano je ocenio da izborni proces u Srbiji zahteva “opipljiva poboljšanja” i dodatne reforme, jer je, kako je naglasio, pravilno funkcionisanje demokratskih institucija u srži procesa pridruživanja Srbije EU.

“Veoma smo svesni stavova Evropskog parlamenta. U stalnoj smo interakciji kako sa Evropskim parlamentom, tako i, pre svega, sa srpskim vlastima kako bismo im pomogli da otklone sve nepravilnosti i sve izvore zabrinutosti evropske zajednice nacija, EU institucija”, naveo je Stano.

On je dodao da neće da ulazi u detalje i vremenske okvire njihovih odgovora ili reakcija na Evropski parlament, ali da je to nešto što shvataju veoma ozbiljno i rade sa partnerima na rešavanju svih pitanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: