Podeli vest

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Japana Takahikom Kacumatom o bilateralnoj saradnji u kojoj ima prostora za unapređenje odnosa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borko stefanović
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Stefanović je istakao da prijateljstvo Srbije i Japana ima veoma duboke korene, koji su ove godine obeležili 140 godina od uspostavljanja.

Naveo je i da dve zemlje mogu imati bližu saradnju, bez obzira na geografsku udaljenost, a da prostora za unapređenje odnosa ima na gotovo svim nivoima, te naglasio značaj japanskih investicija za Srbiju, koje svojim prisustvom postavljaju visoke standarde poslovanja, na koju se mnoga inostrana preduzeća, koja imaju svoja predstavništva u Srbiji, mogu ugledati.

Dodao je da je zadatak naše zemlje da privuče veći broj japanskih preduzeća i fabrika, jer tim potezom jača i srpska ekonomija.

Stefanović je ukazao i na značaj parlamentarnih kontakata i obavestio ambasadora da je pitanje dana kada će Poslanička grupa prijateljstva sa Japanom u Skupštini biti zvanično osnovana i zamolio ambasadora da prenese Odboru za inostrane poslove Japana o zainteresovanosti susreta narodnih poslanika.

Japasnki ambasador je istakao da Japan vidi Srbiju kao vodeću i najstabilniju zemlju regiona i da inicijativa Otvoreni Balkan može biti odličan mehanizam za privlačenje japanskih investicija u ovom delu Evrope.

Rekao je i da će njegov zadatak u narednom periodu biti razmena poseta na visokom nivou, koje su se proredile s obzirom na epidemiološku svetsku krizu u protekle dve godine.

Sagovornici su razmenili mišljenja o energetskoj krizi koja preti Evropi, poziciji Srbije kada su u pitanju sukobi Rusije i Ukrajine, potencijalima saradnje Zapadnog Balkana i Japana, evrointegracijma Srbije i neophodnosti da Srbija dijalogom i mirnim putem reši otvorena pitanja sa Prištinom.

Bilo je reči i o investicijama i projektima koji se tiču obnovljivih izvora energije i neophodnosti Srbije u veća ulaganja u zaštitu životne sredine.

Stefanović je ponovio da je njegov stav da Srbija mora da usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom i da Srbija mora biti spremna na izazovne mesece koji dolaze i sa sobom donose energetsku krizu i moguće povećanje inflacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: