“Epidemija korona virusa jenjava. U proseku, na dnevnom nivou, od kovida 19 oboli izmedju 300 i 320 građana, a od virusa gripa između 950 i 1.000 ljudi”, rekao je Stefoski za Tanjug.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Covid
Foto: Tanjug

U Beogradu sada dežuraju samo dve kovid ambulante, u domovima zdravlja Palilula i Zemun, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Aleksandar Stefoski ističe da se u poslednje vreme broj obolelih od korona virusa smanjuje, dok se broj onih koji pate od respiratornih infekcija – povećava.

“Epidemija korona virusa jenjava. U proseku, na dnevnom nivou, od kovida 19 oboli izmedju 300 i 320 građana, a od virusa gripa između 950 i 1.000 ljudi”, rekao je Stefoski za Tanjug.

Zato će u Beogradu ubuduće dežuratu samo kovid ambulante na Paliluli i u Zemunu, dok će sugradjani sa simptomima gripa ili febrilnim stanjima biti pregledani kroz ambulante za respiratorna odeljenja, u domovima zdravlja, dodao je on.

“Ukoliko se posumnja da postoji kovid infekcija, oni će biti testirani brzim testom. Tu ćemo potvrditi ili opovrgnuti dijagnozu i na taj način će oni otići pregledani iz svoje ambulante”, rekao je Stefoski.

On je ukazao da je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno, čime se u značajnoj meri smanjuje mogućnost kapljiccnog prenošenja bilo koje infekcije.

Dodao je i da Ministarstvo zdravlja sa Institutom za javno zdravlje i drugim institucijama prati na dnevnom nivou broj zaraženih kovidom, gripom, i drugim respiratornim oboljenjima.

“Oboleli od kovid infekcije su ili asimptomatski pacijenti koji su došli na testiranje zbog odlaska na neke dalje preglede, na put ili zbog simptoma zbog kojih nisu sigurni da li jeste ili nije korona, a simptomi su blagi”, rekao je Stefoski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: