Podeli vest

SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

“To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid”, rekao je Miler.


Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da proceni da li su ratni ili zločini protiv čovečnosti počinjeni u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.


U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično


Južna Afrika traži od MSP da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi, za koje se ističe da su neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.
Sud je zakazao javne rasprave po ovom pitanju za 11. i 12. januar, dok je Izrael naglasio da će se braniti protiv svih optužbi.


Od 7. oktobra u Gazi je ubijeno preko 22.000 ljudi i 2,3 miliona stanovnika enklave suočava se s humanitarnom katastrofom, piše Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: