Podeli vest

Današnja agenda predstavnika G7 je najvećim delom bila posvećena Ukrajini, a razgovori treba da se pretoče u dela za mesec dana, kada će se lideri ove grupe ponovo sresti u Hirošimi, prenosi AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

G7
Foto: Shutterstock

Šefovi diplomatija zemalja članica grupe G7 danas su, u japanskoj Karuizavi, oštro osudile kineske pretnje Tajvanu i testiranje raketa dugog dometa od strane Severne Koreje, a istovremeno su razmatrale načine kako da se poveća podrška Ukrajini, a Rusija kazni za invaziju.

Današnja agenda predstavnika G7 je najvećim delom bila posvećena Ukrajini, a razgovori treba da se pretoče u dela za mesec dana, kada će se lideri ove grupe ponovo sresti u Hirošimi, prenosi AP.

Svet je “na prekretnici” zbog rata u Ukrajini i mora da jasno odbije “unilateralne pokušaje da se status kvo izmeni silom”, kao i “rusku agresiju protiv Ukrajine i pretnje Moskve da će koristiti nuklearno oružje”, rekao je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Prema američkoj delegaciji, ovaj susret zemalja G7 se odigrava u odsudnom trenutku kada svet odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu i pokušava da se nosi sa Kinom, a državni sekretar SAD Entoni Blinken je najavio nastavak pomoći za Ukrajinu.

Hajaši je pozvao na dijalog sa Pekingom o mnogim pitanjima od globalne važnosti, ali istovremeno naglasio da zemlje G7 moraju da “direktno izraze svoju zabrinutost” i pozovu Kinu da se ponaša kao “odgovorni član međunarodne zajednice”.

Visoko postavljeni zvaničnik Stejt departmenta je rekao da su diplomate zemalja G7 u poslednje vreme više puta upozorili Kinu da bi slanje oružja Rusiji ili pokušaji da se promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, imali “ozbiljne posledice”.

Kina je nedavno avionima i brodovima simulirala opkoljivanje Tajvana, navodi američka agencija. Japanski ministar spoljnih poslova je izrazio i “duboku zabrinutost” zbog učestalog lansiranja balističkih raketa od strane Severne Koreje, a ministri spoljnih poslova G7 su oštro osudili ovakvo ponašanje Pjongjanga.

Članice grupe G7 su SAD, Japan, Nemačka, Kanada, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska unija, podseća AP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: