Podeli vest

Nevreme praćeno grmljavinom, obilnim lokalnim pljuskovima, gradom i jakim vetrom zahvatilo je Zlatiborski okrug- Bajinu Baštu, Čajetinu, Užice, Požegu i Kosjerić, saopštio je Republicki hidrometeorološki zavod Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ARHIVA

Nakon Zlatiborskog, nevreme je zahvatilo i Kolubarski okrug. Snažna oblačnost stiže i do Podrinja donoseći jake padavine, a u zoni pljuskova i olujni vetar, dok je obilnu kišu, koja se sručila na Požegu u jednom trenutku zamenio grad, javio je RTS.

Očekuje se da oblačnost iz BiH zahvati Podrinje, navodi RHMZ.

U toku popodneva očekuje se dalje intenziviranje oblačnih razvoja sa pljuskovima i grmljavinom.

Do kraja dana će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Udari košave tokom noći u slabljenju.

Pljuskovi i grmljavine koji se na području Srbije očekuju danas posle podne, uveče, ali i sutra lokalno će biti praćeni gradom, olujnim vetrom, ali i većom količinom padavina za kratko vreme od 20 do 40milimetara, lokalno i više.

U četvrtak, se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih pljuskova bude istočna Srbija, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmljavinskih razvoja slabiti.

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa, dok su na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća lokalna izlivanja.

Najavljeno nevreme stiglo u Zagreb, širi se ka Slavoniji i Baranji

Najavljeno nevreme stiglo je u Zagreb u kojem pada obilna kiša, ponegde pljusak.

Za zagrebačko područje i Slavoniju DHMZ je ranije objavio narandžasto upozorenje zbog pogoršanja vremena, a ne isključuje se mogućnost da nevreme sa pljuskovima i grmljavinom zahvati i druga područja.

“Glavnina nestabilne vazdušne mase nalazi se nad Istrom i severnim Jadranom. Prema merenjima mrežnih stanica pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na kvadratni metara. Nad severnim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premešta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premeštanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premešta se oblačni sistem koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih padavina ima i u Podravini”, najavili su meteorolozi.

Direktorat civilne zaštite izdao je ranije uputstva za građane kako da se ponašaju u slučaju grmljavinskog nevremena, preneli su hrvatski mediji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ