Američki proizvođač automobila Ford okuplja tim za proizvodnju jeftinih električnih vozila (EV).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ford
Foto: Shutterstock

Tokom prošle godine je Ford zaposlio oko 300 osoba koje treba da bude deo novog tima, od kojih oko 50 iz kompanije Rivian, više od 20 iz firme Tesla i desetak iz kompanije Kanu (Canoo), 10 zaposlenih iz Lusid motors (Lucid Motors) i nekoliko ljudi iz nedavno raspuštenog Eplovog tima za električna vozila (EV) poznatog kao “Projekat Titan”.

Ford je takođe uspeo da anagažuje dva stručnjaka za aerodinamiku koji su prethodno radili za timove Formule 1, prenosi Teh kranč. “Svi naši timovi za električna vozila su nemilosrdno fokusirani na troškove i efikasnost naših EV proizvoda”, izjavio je u februaru izvršni direktor Forda Džim Ferli.

Kako se navodi, Ford i njegovi rivali traže način da dramatično snize cenu električnih vozila u pokušaju da dostignu Teslu i istovremeno se odbrane od jeftine konkurencije iz Kine. Evropska komisija (EK) je juče obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

Američka predsednička administracija Džozefa Bajdena je početkom maja podigna carine na kineska električna vozila na 100 odsto. Peking je osudio ove poteze Vašingtona i Brisela i najavio da će uzvratiti adekvatnim merama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: