Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stoltenberg
Foto: TanjugAP Photo/Olivier Matthys

“NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtev”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini, rekao je Stoltenberg i naveo da je održan i sastanak u formatu Saveta Ukrajina-NATO uz učešće ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe.

“Situacija na ratištu ostaje ozbiljna. Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane, više municije i više pomoći”, naglasio je Stoltenberg.

On je pozdravio nastavak podrške saveznika, koja uključuje najavu 600 miliona evra nemačke pomoći za artiljeriju, 10.000 dronova iz Velike Britanije i još raketa i oklopnih vozila iz Francuske, kao i novi paket pomoći iz Finske vredan 188 miliona evra, napominjući da NATO treba da učini još više i podršku postavi “na još čvršću i trajniju osnovu”.

Stoltenberg je danas predsedavao i sastankom ministara spoljnih poslova sa indo-pacifičkim partnerima Japanom, Republikom Korejom, Australijom i Novim Zelandom, kao i Evropskom unijom, saopšteno je na sajtu NATO-a.

“Razgovarali smo o globalnim implikacijama rata Rusije protiv Ukrajine, uključujući podršku Rusiji iz Kine, Severne Koreje i Irana”, istakao je Stoltenberg i dodao da NATO i njegovi partneri moraju biti ujedinjeni u odbrani globalnog poretka vođenog zakonom, a ne silom.

On je podsetio da se danas navršava 75 godina od osnivanja NATO-a, kao i da je od 1949. godine taj vojni savez najjači i najuspešniji u istoriju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: