Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da Kfor nije organ koji sprovodi zakon.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je Kfor tu da obezbedi stabilnost na nepristrasan način.

“Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti NATO.

“Zajedničke vežbe ne znače podrivanje neutralnosti Srbije, Srbija je stavila jasno do znanja da će to osrati i mi apsolutno to poštujemo”, rekao je on.

Na pitanje novinara da li NATO planira da pruži bezbednost građanima na severu i da li će pomoći da Srbi na KiM učestvuju na predstojećim srpskim izborima, Stoltenberg je rekao da se prisustvo NATO na KiM zasniva na principima UN, kao i da misija Kfor nije policija već vojna snaga.

“Važno je da se shvati šta NATO radi na KiM i za šta nismo nadležni. Povećali smo prisustvo, išao sam juče i na sever u jednu od NATO baza i ono što sam video jeste snažna posvećenost NATO snaga koje garantuju bezbednost Srba na severu”, rekao je Stoltenberg.

On je istakoa da se trenutno pravi pregled prisustva misije Kfora.

“Pregled se odnosi na to da li treba da osnažimo misiju, da povećamo prisustvo ili nešto treće. Gledamo i veće bazno prisustvo. Odluka još nije doneta”, zaključio je Stoltenberg.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: