Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao je danas na značaj misije Kfora na Kosovu i Metohiji i pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dodatne eskalacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STOLTENBERG
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys/file

“Pozivamo obe strane da se uzdrže od svega što može dodatno da eskalira tenzije i da se odmah vrate dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, što je jedini put napred”, poručio je Stoltenberg tokom razgovora sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, navodi se u saopštenju Alijanse.

On je dodao da Kfor nastavlja da nepristrasno ispunjava svoj mandat utemljen na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija. Govoreći i pobuni ruske paravojne grupe “Vagner”, Stoltenberg ju je nazvao “unutrašnjim pitanjem” za Rusiju, ali je istakao da je ona još jednom pokazala da je “ilegalni rat predsednika Putina u Ukrajini velika strateška greška”.

On je, istovremeno, upozorio da ne treba potcenjivati Rusiju, rekavši da NATO mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da joj pruži jaku odbranu.

Tokom razgovora sa estonskom premijerkom, generalni sekretar NATO-a je rekao da je Alijansa od 2014. godine značajno pojačala svoje prisustvo na prostoru od Crnog do Baltičkog mora.

Stoltenberg je dodao da su se saveznici dogovorili o novom rotacionom modelu za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

“Na Samitu ćemo preduzeti sledeće korake, uz nove regionalne planove i poboljšane programe vežbi, uz podršku više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti”, poručio je Stoltenberg.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ