Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, u danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2023. godinu istakao da NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom u cilju rešavanja pitanja relevantnih za regionalnu bezbednost i poručio da je prisustvo NATO na KiM ključno za stabilnost Zapadnog Balkana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STOLTENBERG
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys/file

Stoltenberg se u delovima izveštaja, koji se odnose na rad Kfora i angažman i saradnju NATO na Zapadnom Balkanu, osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, navodeći da on predstavlja glavnu platformu za pronalaženje rešenja.

Naglasio je i da Alijansa nastavlja da bude snažno angažovana na Zapadnom Balkanu, čija je stabilnost, kako je naveo, od strateškog značaja za NATO.

“NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Dijalog je glavna platforma za pronalaženje rešenja kojim se poštuju prava svih zajednica i gradi trajni mir, koji koristi bezbednost širom Kosova i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana”, poručio je Stoltenberg.

U izveštaju, u kojem se opisuju rad i postignuća NATO tokom godine, navodi se da je nastavljena partnerska saradnja sa Vojnom kancelarijom za vezu NATO u Beogradu, koja pruža podršku aktivnostima Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir.

Ističe se i da su snage Kfora, od kako su dobile mandat po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, nastavile rad kako bi pomogle u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice na KiM i slobode kretanja, u bliskoj saradnji sa EU, UN i drugim međunarodnim akterima.

Navodi se i da su NATO snage na KiM u 2023. odigrale ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na KiM, usred pojačanih tenzija i povećane nestabilnosti na severu.

“Posle nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 rezervnih snaga u misiju, obezbedivši najveće pojačanje za deceniju”, naveo je Stoltenberg i dodao da je to omogućilo Kforu da utrostruči broj patrola i učetvorostručiti prisustvo na severu KiM.

Kako se dodaje, od 31. decembra, 27 saveznika i partneri obezbedilo je približno 4.700 vojnika misiji, uključujući raspoređeni rezervni sastav.

Stoltenberg je naveo da su NATO snage na KiM, uprkos povećanim tenzijama, nastavile da se angažuju sa svim zajednicama da pomognu u održavanju bezbednog pokruženja i istakao da je ponosan što je podržao NATO prisustvo na KiM 2023. godine

On je dodao i da je NATO nastavio da obezbeđuje podršku za izgradnju kapaciteta bezbednosnim organizacijama na KIM, preko savetodavnog i tima za vezu NATO, civilnog i vojnog tima od oko 40 pripadnika osoblja iz 13 zemalja.

“U 2023. tim je ponudio savete i pomoć u oblastima kao što su medicinska podrška, logistika, nabavke, izvršenje budžeta i ljudsko upravljanje resursima”, naveo je Stoltenberg.

U izveštaju se navodi i da je posetom Stoltenberga BiH, Srbiji, Prištini i Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine prenet snažan signal trajne posvećenosti NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u kontekstu složenog regionalnog i globalnog bezbednosnog okruženja.

STOLTENBERG: ZEMLJE NATO-A TREBA ODMAH DA POVEĆAJU VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Saveznici NATO-a moraju da pokažu političku volju i da hitno povećaju isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate za 2023. godinu.

“Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, nedostaje im municije. Sada je vreme da saveznici mobilišu sve rezerve i pokažu političku volju da obezbede Ukrajini sve što joj je potrebno za ovu borbu… Bila bi velika istorijska greška dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pobedi”, naglasio je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Napomenuo je da je pomoć saveznika bez presedana pomogla Ukrajini da ostane suverena država. Ali, upozorio je on, Ukrajini je sada potrebna još veća podrška. Svaki dan odlaganja ima posledice na bojnom polju.

“Saveznici iz NATO -a ne snabdevaju Ukrajinu dovoljno municije, a posledice toga mogu se videti na bojnom polju svakog dana. To što su Rusi u prednosti u odnosu na Ukrajince je ogroman izazov. Zato su Rusi mogli da izvedu izvesnu ofanzivu tokom proteklih nedelja i meseci. Zbog toga postoji hitna potreba da saveznici donesu sve neophodne odluke za povećanje snabdevanja Ukrajine municijom. Ovo je moja poruka svim našim prestonicama”, naglasio je Stoltenberg.

On je napomenuo da je, naravno, potrebno voditi računa o procesima u Kongresu SAD, jer je ova zemlja važan dobavljač oružja i municije za Ukrajinu. Ali Sjedinjene Države nisu same u tome. Evropski saveznici i Kanada takođe pružaju važnu vojnu pomoć. Ali zajedno, prema rečima šefa NATO-a, SAD, Kanada i Evropa mogu više.

“Imamo kapacitet da obezbedimo Ukrajini ono što joj je potrebno… Moramo doneti odluku i više ulagati u odbrambenu industriju i osigurati da naše vlade mogu naručiti ugovore za odbrambenu industriju. To će nam omogućiti da povećamo proizvodnju i više snabdevanja za Ukrajinu”, dodao je šef Alijanse.

Stoltenberg je danas u Briselu predstavio Izveštaj o pregledu aktivnosti i dostignuća NATO-a u protekloj godini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…