Podeli vest

Viši sud u Japanu danas je presudio da je zabrana istopolnih brakova u zemlji neustavna što je pitanje o kojem su se niže sudske instance različito izjašnjavale.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

Japan je jedina članica G7, grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, koja ne nudi zakonsku zaštitu istopolnim zajednicama, preneo je Rojters.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je takav stav diskriminatorski i da šteti Japanu kao globalnom poslovnom centru.

Iako ankete pokazuju da 70 odsto javnosti podržava istopolne zajednice, njima se protivi Liberalno-demokratska partija premijera Fumija Kišide.

Pravila japanskog građanskog zakonika koja ograničavaju brak na osobe suprotnog pola su “neustavna” i “diskriminatorska”, naveo je u svojoj presudi viši sud u gradu Saporo, na severu zemlje, ali je odbacio tužbu za naknadu štete od vlade.

“To je bila dugo očekivana, divna odluka koja mi tera suze na oči”, izjavila je tužiteljka Eri Nakaja novinarima nakon presude.

Tužioci razmatraju da podnesu žalbu Vrhovnom sudu da razjasni neustavnost postojećeg zakona, rekao je advokat Fumijasu Cunamori na brifingu za novinare.

Vlada će razmotriti i druge predstojeće sudske odluke, rekao je njen portparol Jošimasa Hajaši na konferenciji za medije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: