Podeli vest

Predsednica Udruženja turističkih vodiča Beograda Bojana Banković otkrila je šta strane turiste najviše zanima, a šta im se u Beogradi ne dopada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VREME BEOGRAD
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Banković je rekla je da se iz godine u godinu povećava broj stranih turista koji posećuju Beograd i Srbiju i da ostaju više dana nego ranije, pa umesto jedan ili dva sada svoj boravak produžuju na tri do četiri dana.

Predsednica Udruženja turističkih vodiča istakla je da stranci kada ostaju jednu noć ili dolaze prvi put biraju veće gradove, dok kada borave duže ili se vraćaju ponovo, žele da posete prirodu i naša kulturna blaga.

Gostoprimstvo na prvom mestu

Bojović je za Tanjug rekla da se strancI vraćaju više puta u Srbiju, pre svega, zbog našeg gostoprimstva.

“Vraćaju se više puta, a posebno ih oduševljavaju naši ljudi, koji su spremni da pomognu, daju informacije i stranci osete to – da neće da ih slažu ili naplate skuplje, to im se dopada”, dodala je ona.

Raspad Jugoslavije intrigira strance

Ono što je strancima posebno zanimljivo je naša novija istorija istakla je Bankovićeva i uglavnom im je zanimljiv deo istorije i žele da saznaju više o raspadu Jugoslavije, kao i nešto da saznaju o KiM, ali se iznenade kada čuju da o svojim komšijama, zemljama u okruženju ne pričamo loše.

Buka u kafićima stvara problem

Najviše nam zameraju buku u kafićima i restoranima, previše glasne muzike i to što je dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorijama, pre svega kafanama, kafićima i restoranima.

Na pitanje Tanjuga kako prvi put turistički vodiči predstavljuju Beograd i Srbiju strancu rekla je da sve zavisi od toga koji put borave u Srbiji i od toga šta iz zanima.

“Prvi put, pre svega, dolaze kako bi se zabavili i probali dobru kuhinju, ali kada im se dopadne Beograd i naša zemlja i shvate da imamo prelepu prirodu, da je Srbija bezbedna zemlja, žele da ostani duže i vraćaju se. Kada dođu ovde ponesu neke predsrasude, jer dolaze iz država gde smo mi prikazani na neki drugačiji način i onda moramo da im objasnimo prvo da je kod nas dobra klima, da je ovde bezbednosna situacija dobra, čak mnogo bolja nego u mnogim drugim zemljama, da je dobra hrana i piće i poželimo im dobrodošlicu. Onda ih sačeka duga istorija 7.000 godina Beograda, 9.000 godina Lepenskog vira, najveći broj rimskih imperatora je rođen na ovim prostorima”, dodala je ona.

Nakon toga, kako je istakla Bankovićeva, žele da vide prirodne lepote, a najviše im se dopadaju meandri Uvca, Đerdapska klisura, reka Velika Morava…

Stranci u Srbiji traže pešačke ture i destinacije za pecanje

Bojović kaže da stranci vole da odlaze na pecanje, zatim pešačke ture, ali i da obilaze naše pećine. Što se tiče hrane, našu kuhinju krasi raznolikost i to je upravo naša prednost koju turistički vodiči ističu, navodi.

“Kada shvate da ovde ima mnogo religija, nacionlanih manjina i različitih kultura, to ih ostavi zatečene i to je ustvari ono što ističemo kao našu prednost. Neko voli tikvice, sarme se dopadaju većini, Kinezima je naša kuhinja jaka, pa biraju povrće, iznanađenje je uvek što mi stavljamo meso i krompir zajedno na trpezu i tako konzumiramo, ali se naviknu i traže posle isto. Ćevapi i pečenje posebno im se dopadaju”, rekla je ona.

Žene iz insostranstva biraju rakiju, muškarci vino

Bankovićeva je dodala da im se dopada naša domaća rakija i vino i da žene uglavnom više popiju rakije nego muškarci. Ona je istakla da je struktura poseta stranaca raznolika.

“Naše komšije tradicionalno vole da dolaze u Srbiju- Mađari, Bosanci, Rumuni, Crnogorci, Makedonci i Grci koji, pre svega, najviše dolaze kada su njihovi praznici pa odmor iskoriste za obilazak Srbije. Teško je proceniti da li više ima Rusa, Turaka ili Kineza, a svake godine nam raste i broj gostiju iz Španije”, dodala je ona.

Španci sve češći gosti Srbije

Navela je da zahvaljujući nautičkom turizmu i kruzerima koji posećuju našu zemlju svake godine ima sve više Amerikanaca, Francuza, Nemaca, Brazilca, ali i Skandinavca.

Što se tiče trajanja turističke sezone, kada su u pitanju stranci, Bankovićeva je istakla da se ona produžila.

“Ranije je bilo zatišje od novembra do marta, u januaru takođe manje, kao i julu i avgustu kada su svi na letovanju. Međutim, ove godine skoro da nije bilo prekida kada su u pitanju posete stranaca. Jul i avgust sve više ljudi koristi za obilaske gradova i bira Beograd i Srbiju. Kada dođu, odlaze i na jezera i reke, ali i u spa centre koji su im sve više zanimljivi i kapaciteti su skoro popunjeni u ovom periodu”, rekla je ona.

Beru se i maline i pečurke

Sve više žele da vide, kako je istakla, i kako se obavljaju poljoprivredni sezonski poslovi, pa odlaze u berbu malina, pečuraka i slično.

Bankovićeva je istakla da je pojačana inspekcijska kontrola dobar korak i ocenila da je saradnja odlična sa resornim ministrstvom i inspekcijom, ali i saobraćajnom policijom koja omogućava da svi parkinzi budu dostupni za turističke autobuse. Ona je dodala da, ako se sprovedu sve mere i nastavi dobra saradnja, devizni priliv može biti veći ove godine u odnosu na prethodnu i za 50 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: