Podeli vest

Eparhija raško-prizrenska upozorila je danas na pojačane represivne mere prištinskih vlasti, koje prete novim pogromom nad srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom, i pozvala međunarodne predstavnike i misiju KFOR-a da to spreče.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Bilten.rs

“Eparhija Raško-prizrenska je primila poverljive i pouzdane informacije koje ukazuju na to da u narednim danima i nedeljama kosovska vlada navodno namerava da pokrene čitav niz akcija u cilju dalje diskreditacije SPC.

Ove akcije mogu da se odnose na nastavak daljeg sistematskog medijskog blaćenja naše Crkve i njenih vernika, podmetanje lažnih dokaza, represivne akcije i dalje podsticanje etničke i verske netolerancije”, ističe se u saopštenju.

Eparhija je napomenula da će vodećim zapadnim ambasadama i KFOR-u u Prištini prosleđivati sve dodatne informacije koje bude dobijala, radi dalje verifikacije i u cilju preduzimanja neophodnih mera za predupređenje dalje eskalacije etnički motivisanog nasilja i napada protiv SPC.

Kako se ukazuje, i pored međunarodnih apela za deeskalaciju na severu Kosova, oslobađanja tri uhapšena kosovska policajca od strane vlasti Srbije i demantija KFOR-a u vezi sa neosnovanim i opasno malicioznim optužbama članice britanskog parlamenta Ališe Kerns protiv SPC, u vezi sa navodnim “švercom oružja”, premijer privremenih institucija Albin Kurti je nastavio da daje provokativne izjave.

“Ovakvo ponašanje otvoreno podstiče etničku i versku netoleranciju protiv srpskog naroda i SPC na Kosovu i Metohiji, čime se dodatno pogoršava sada već krajnje teška i nestabilna situacija”, upozorava se u saoštenju.

Eparhija ističe da SPC ima miroljubiv, ali i odlučan stav da želi dostojanstven i bezbedan život svih građana na prostoru Kosova i Metohije, zbog čega osuđuje svaki oblik nasilja i represije, ali da je taj stav smetnja za ono što se već nazire kao konačni cilj Kurtija, koji je bio i ostao najžešći protivnik suživota Srba i Albanaca i otvoreni zastupnik etnički čiste “Velike Albanije”.

“Zato nije ni čudo da naša uloga u srpskom narodu i međunarodni ugled naše Crkve na Kosovu i Metohiji predstavlja smetnju nastojanjima sadašnje kosovske vlasti da se sprovede potpuno etničko čišćenje srpskog naroda sa Kosova i Metohije; ovaj put još ne otvorenim napadima i vandalizmom kao u pogromu 2004. godine, u kome je učestvovao znatan broj sledbenika g. Kurtija i ‘Mreže za kosovsku akciju’ (prethodnice današnjeg ”Samoopredeljenja”), već pre svega preko specijalnih snaga kosovske policije”, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, poslednjih godina Srbi na KiM ove formacije doživljavaju kao svojevrsnu paravojnu i okupacionu silu koja unosi strah, a ne kao policiju koja treba da obezbedi mir i sigurnost za sve građane bez razlike.

“Prema saznanjima naše Eparhije, samo u poslednjih nekoliko meseci preko 2.000 srpskih porodica sa severa Kosova je bilo prinuđeno da napusti domove usled policijske represije, koja se nastavlja sa još većim intenzitetom uz demonstriranje sile na ulicama srpskih naselja, proizvoljnim hapšenjima bez sudskih naloga, javnim targetiranjem uglednijih ličnosti na nacionalnoj i političkoj osnovi, držanjem ljudi u zatočeništvu bez jasnih pravnih osnova, a sve uz agresivnu medijsku kampanju partijskih botova, posebno na društenim mrežama, na kojima se otvoreno poziva na mržnju i nasilje. Ovakvim ponašanjem kosovskih vlasti preostali Srbi se dodatno zastrašuju i dalje proteruju sa ovog prostora.

Zato sa pravom može reći da se suočavamo sa ponavljanjem Martovskog pogroma iz 2004 godine, samo drugačijim metodama, ali sa očigledno istim ciljevima”, ističe se u saopštenju. Eparhija napominje da srpski narod na KiM nikada od kraja oružanog sukoba 1999. godine nije živeo u težim okolnostima i većoj pravnoj i fizičkoj nesigurnosti i to je još jedan razlog da svi pokažemo jedinstvo i čvrstu rešenost da zajedno opstanemo na prostorima gde vekovima živimo.

“Upozoravamo da agresivno ponašanje sadašnjih kosovskih vlasti, koje ignorišu i najnovije političke i ekonomske mere EU uvedene zbog nepridržavanja vlade u Prištini međunarodnog plana za deeskalaciju situacije, direktno vodi daljem pogoršavanju bezbednosne situacije i široj regionalnoj nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

U takvim uslovima potpuno je nerealno govoriti o normalnom nastavku dijaloga. Za dijalog je potrebno poverenje i poštovanje onoga što je dogovoreno, a poverenje se ne može graditi na pretnjama, diktatu i ucenama, a pogotovo ne na sve jačoj represiji nevećinskog stanovništva”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Zato i ovom prilikom pozivamo međunarodne predstavnike i misiju KFOR-a da spreče ovaj novi pogrom koji se vrši zloupotrebom institucija koje su predviđene da rade na dobrobit svih građana, umesto da deluju kao oruđe jedne političke organizacije nanoseći ogromnu štetu ne samo Srbima i ostalom nevećinskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, nego i kosovskim Albancima. Poslednjih godina višestruko je povećan broj iseljavanja mladih Albanaca koji ne vide perspektivu u društvu koje vodi u izolaciju, konflikt i etničku mržnju. Sistematske pljačke i selektivna pravda podstiču iseljavanje i preostalih zajednica sa Kosova i Metohije, što je dodatni pokazatelj političke i ekonomske nestabilnosti”.

Srpska pravoslavna crkva ističe da ostaje čvrsto rešena da radi na izgradnji mira i saradnji sa svim ljudima dobre volje, ali da se i svakom bezakonju, neistinama i represiji suprostavi evanđelski, istinom i neustrašivim svedočenjem o nepravdi koja se danas sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: