Podeli vest

U Španiji je ovoga leta zbog visokih temperatura umrlo više od 6.000 ljudi, od kojih su većina stari i bolesni, kao i oni koji nemaju sredstva da se zaštite od velikih vrućina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

U Španiji je prošlog leta zbog visokih temperatura umrlo najmanje 12.000 ljudi, prema podacima Instituta za zdravlje Karlos III i Državne meteorološke agencije.

Visoke temperature posebno ugrožavaju starije od 80 godina, kao i siromašnije slojeve stanovništva koji nemaju sredstva da nabave klima uređaje, preneo je “El Pais”.

Prema podacima portala za nekretnine Idealista za ovu godinu, 38 odsto španskih domova ima klima-uređaj, što je za dva odsto više nego godinu dana ranije.

Čak i u najtoplijim španskim provincijama gotovo trećina stanovništva nema ove klima uređaje: u Kordobi ih ima 72 odsto domova, u Sevilji 71 odsto, a u Madridu 60 odsto.

Povećanom riziku od visokih temperatura izloženi su i kardiovaskularni bolesnici i oni sa respiratornim problemima, kao i bubrežni, sa hipertireozom, neurološki i psihijatrijski bolesnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: