Podeli vest

Nakon 50 godina istraživanja i na osnovu 40.000 parova osnivači Gotman Instituta izdvojili su najvažniju stvar za vezu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ljubav
Foto: Shutterstock

Poslednjih 50 godina dr. Džon Gotman i dr. Džuli Švarc Gotman, suosnivači Instituta Gotman i Laboratorije ljubavi, stavljaju ljubav pod mikroskop.

U braku su više od 35 godina, oboje su psiholozi i svetski su poznati po svom radu na stabilnosti odnosa i predviđanju razvoda.

Proučavali su više od 40.000 partnera i za CNBS “Maki it” izneli su svoj zaključak i izdvojili šta smatraju najvažnijim.

“Iako je svako partnerstvo jedinstveno, sa sopstvenim skupom izazova, postoji jedna stvar koja je zajednička svim parovima: želimo da budemo cenjeni. Da dobijemo priznanje za naš trud. Želimo da budemo viđeni”, istakli su Gotmanovi i u atorskom tekstu izdvojili najvažniji izraz koji je potrebno koristiti u vezi.

Broj 1 izraz u uspešnim vezama: ‘Hvala’

Uspešna veza zahteva entuzijastičnu kulturu uvažavanja, gde smo podjednako dobri u uočavanju stvari koje naši partneri rade kako treba, kao i u uočavanju onoga što rade pogrešno. Ali lako je upasti u zamku da vidite samo ono što vaš partner ne radi ili ne radi kako treba. Razvijate narativ u kome ste vi taj koji ulaže sav trud i počinjete da verujete da je to istina. Da biste se rešili ovog toksičnog načina razmišljanja, potrebno je izgraditi novi: skeniranje pozitivnih stvari i reći „hvala“.

Kako ući u način razmišljanja zahvalnosti

“Verovatno po ceo dan, gotovo bez razmišljanja, govorite „hvala“ svojim kolegama, prodavaču vreća u supermarketu ili strancu koji vam drži vrata. Međutim, u našim najintimnijim odnosima možemo zaboraviti koliko je zaista važno reći “hvala””, podsećaju Gotmanovi.

Dodaju da za mnoge parove sa kojima su radili, otkrili su da kada je jedna osoba započela ciklus uvažavanja, drugoj je postalo lako da se pridruži i ojača.

Sistem zahvalnosti

Gotmanovi su razvili i sistem na koji način možete uvesti ili vratili zahvalnosti i poštovanja u vašu vezu.

Njihov savet je da posmatrate svog partnera, da zapišete pozitivne stvari.

“Zapišite da su oprali sudove za doručak, uputili telefonske pozive, pokupili igračke razbacane po celoj dnevnoj sobi i skuhali vam kafu kada su otišli ​​da sami naprave jednu.Ne morate da krijete činjenicu da špijunirate. Možete reći svom partneru da ga posmatrate da biste bolje razumeli njihov dan i sve što rade. Njihovo ponašanje se neće mnogo promeniti ako znaju da gledate”

Na stvarima na koje ste zapisali zahvalite se partneru, posebno na onom što čine iz dana u dan.

“Ali nemojte samo reći “Hej, hvala.” Recite zašto vam je ta mala stvar velika stvar: „Hvala što kuvatš kafu svakog jutra. Volim da se budim uz taj miris i tvoje zvuke u kuhinji. To me samo tera da počnem dan kako treba.”

Gotmanovi upozoravaju da ne očekujte da će ovo biti lako i da ćete naići na neke izazove, ali nude i rešenje.

“Napravite brzu listu svega što svako radite. Ako ste uvek vi taj koji vodi decu u školu, neka vaš partner to uradi danas. Ako vaš partner uvek pravi večeru, uradite to večeras.Pogledajte kakav je osećaj staviti se u cipele jedno drugog.

Kako izaći iz negativnosti

Ako imate problema da izađete iz negativne perspektiv Gotmanovi imaju savet i za to:

Pokušajte da razdvojite negativna osećanja o onome što se dogodilo u prošlosti. Fokusirajte se na ovde i sada, na ovaj specifičan trenutak, na ovu konkretnu osobu. Šta možete opipljivo da primetite?

Zapitajte se: „Da li sam imao ili imala ova negativna osećanja pre nego što je ova veza ikada počela? Šta je izazvalo ta osećanja?”

Identifikovanje, imenovanje i pronalaženje ovih vrsta negativnih misli i osećanja može vam pomoći da ih otpustite.

Ako se osećate kao da vidite pozitivne stvari, ali vaš partner nije…

Zapamtite, pokušavate da promenite sopstvene mentalne navike. Ne menjate partnera.

“Na kraju, način na koji partneri misle i osećaju nije u vašoj kontroli. Ali promena sopstvenog načina gledanja na svet je moćna. Ometate ciklus negativnosti i odbijate da mu date gorivo za nastavak. I samo to može napraviti značajnu razliku”, poručuju Gotmanovi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: