Podeli vest

Upotreba tableta za mršavljenje, a naročito lekova za dijabetes sa ciljem da se smanji prejedanje tokom prazničnog perioda nije preporučljivo, a ni učinkovito, smatraju stručnjaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Upotreba lekova za dijabetes u procesu mršavljenja naročito je porasla otkako je otkriveno da mogu da pomognu ljudima da smršaju oponašajući hormone zbog kojih se osećate siti nakon jela, ali i posle priznanja mnogih poznatih ličnosti da su ga koristile kako bi skinule neželjene kilograme.


“Ovi lekovi nisu brzo rešenje za gubitak težine…uzimanje ovog leka neće sprečiti povećanje telesne težine kod onih koji preteruju tokom božićnog perioda”, rekao je dr Sajmon Kork, viši predavač fiziologije na Univerzitetu Anglija Raskin, dodajući da konzumiranje leka nije bez nuspojava, koje, iako retko, mogu biti i ozbiljne.


Da korišćenje lekova za dijabetes u svrhu mršavljenja tokom prazničnih prejedanja nije dobro, smatra i Dr Haršal Dešmuk, konsultant za endokrinologiju i dijabetes i viši klinički predavač na Univerzitetu Hal.
“Lekari propisuju ove lekove na osnovu specifičnih indikacija, posle detaljne procene koja uzima u obzir kontraindikacije. Pored toga, potrebna im je postepena titracija tokom vremena za optimalnu efikasnost, zbog čega se njihova nasumična upotreba tokom praznične sezone ne preporučuje”, rekao je Dešmuk, piše Gardijan.


Lek, semaglutid, licenciran kao Ozempic za lečenje dijabetesa tipa 2 i kao Vegovi za gubitak težine, u Ujedinjenom kraljevstvu su besplatni preko Nacionalne zdravstvene službe, ali mogu i da se kupe i preko onlajn apoteka uz određene provere. Relativno laka dostupnost leka je, dodatno zabrinula engleske stručnjake, kao i činjenica da su pojedine apoteke u UK davale lek za dijabetes ljudima sa normalnom težinom, o čemu je Gardijan ranije izveštavao.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: