Podeli vest

U jeku sezonskih sniženja uoči crnog petka sniženja na sajtovima su veća nego u radnjama, što privlači građane da kupuju “iz fotelje”. Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji određeni rizik takve kupovine.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

kupovina onlajn
Foto: Pixabay

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je važno da se građani upoznaju o svojim pravima prilikom kupovine preko interneta i ukazuje gde potrašači iz Srbije najčešće greše.

“Potrošači iz Srbije mnogo više nego u dugim zemljama EU kupuju od nepoznatih proizvođača. To je uglavnom kupovina preko društvenih mreža. Hiljadu puta smo ponovili – ne kupujte preko društvenih mreža. Zašto? Jednostavno je- kupovinom na društvenim mrežama ne možete ostvariti svoja zakonska prava”, podvlači Nikolić.

On dodaje da u ta prava spadaju i povrat robe u roku od 14 dana, ali i garancija na kupljenu robu I pravo na garanciju.

“Kupovinom od fizičkih lica rizikujete da za nekoliko stotina dinara popusta čak uopšte ne dobijete ono što ste kupili, a svakako prilikom takve kupovine nemate nikakva prava”, ističe Nikolić i dodaje da postoji ogroman broj prevara na internetu kada je kupovina preko društvenih mreža u pitanju.

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama, a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste.

Nacionalno udruženje potrošača Vojvodine redovno ažurira “Crnu listu” prodavaca na Instagramu i Facebook-u za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Ukoliko se odlučite da rizikujete, kompletnu “Crnu listu” prodavaca možete pogledati na OVOM LINKU


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…