Podeli vest

Svetska zravstvena organizacija dala je preporuku da detetu ispod dve godini ne treba davati uređaj koji je povezen na internet. Kada je reč o tome kada dete treba da dobije prvi mobilni telefon granica zavisi od više faktora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Prema isstraživanju Common Sense Media, 42 posto dece ima telefon već sa 10 godina. Sa 12 godina, taj broj raste na 71 posto. Sa 14 godina, 91 posto dece ima telefone.

Nema magičnog uzrasta kada su tinejdžeri spremni za pametni telefon. Svako dete se razvija svojim tempom i dolazi sa svojim jedinstvenim osobinama i izazovima. Roditelji i staratelji takođe imaju različite predstave o tome šta je prikladno za njihove porodice.

Međutim, postoje opšti trendovi i smernice koje svi mogu uzeti u obzir kada pristupaju ovom važnom trenutku.

Vašingon post konsultovao je stručnjake šta treba imati na umu kada je reč o davanju detetu njegovog prvog telefona.

Koji je idealan uzrast za prvi telefon?

Vaša deca mogu biti spremna za pametni telefon ili sličan uređaj bilo kada između 10. i 14. godine, ili tokom srednje škole. U uzrastu od 10 do 11 godina vreme je da sa detetom počnete da razgovarate o prvom telefonu.

Postoje validni razlozi da se krene ranije, kao što je dete koje putuje samo do škole ili provodi vreme kod različitih roditelja. Takođe postoje razlozi da se čeka duže, od toga da dete nije spremno razvojno, do toga da bi telefon mogao pogoršati postojeće probleme.

Ne morate odmah krenuti sa potpuno opremljenim pametnim telefonom. Dobar pametni sat ili uređaj sa osnovnim funkcijama može dete postepeno uvesti u odgovornosti posedovanja svog komunikacionog uređaja. Ako vam je potrebno samo praćenje lokacije, možete razmotriti jeftiniju opciju poput AirTag-a.

Zašto davati deci telefone u mladjem uzrastu?

“Deset do 12 godina je odlično vreme jer su deca i dalje veoma povezana sa svojim roditeljima i zainteresovana su za to da njihovi roditelji budu prisutni na njihovim telefonima i u njihovim stvarima”, kaže Ketrin Perlman, klinički socijalni radnik i autor knjige “Prvi Telefon”, vodič za decu.

Čak i ako ne dobijaju svoj sopstveni pametni telefon u toj dobi, sada je pravi trenutak da počnete razgovarati sa njima o tehnologiji i internetu. U toj dobi će biti izloženi telefonima i internetu.

Ranije su neki stručnjaci predlagali čekanje do osmog razreda. Perlman kaže da to ima manje smisla s obzirom na pandemiju i ubrzanje tehnologije u školama, kod kuće i u grupama prijatelja.

“Mislim da je sada naivno reći da treba čekati do osmog razreda.”

Kada je u pitanju odlučivanje o pravom trenutku za određeno dete, postoje mnogi faktori koji treba uzeti u obzir.

“To stvarno zavisi od toga na šta su spremni, šta su potrebe za putovanjem, i uočeni znaci nezavisnosti i zrelosti”, kaže Devora Haitner, autor knjige “Odrastanje u javnom prostoru: Dolazak u doba u digitalnog sveta.”

Zašto bi deca možda trebalo da imaju telefone?

Možda ste odrasli tako što ste se fiksnim telefonom ili ispod prozora dozivali sa drugarima, ali danas deca ostaju u kontaktu putem pametnih satova ili telefona. Postavite sebi pitanje da li postoji razlog da dete opravda posedovanje pametnog telefona u svrhu komunikacije.

Na primer, koriste li javni prevoz, pešači ili voze bicikl na veće udaljenosti ili često su sami kod kuće?

Da li tek počinju praviti nezavisne planove sa svojim prijateljima? Želite li biti u kontaktu kako biste koordinirali preuzimanje deteta iz škole ili od drugog roditelja? Ako je odgovor na ova pitanja situacije “odnose”da” to bi mogao biti dobar razlog da detetu date uređaj.

Da li dete želi telefon iz socijalnih razloga?

Nemojte zanemarivati zabrinutosti koju deca imaju zbog toga što bi ostala izvan društvenih krugova bez određene tehnologije.

Druženje se sve više dešava online, bilo da se radi o chatu tokom igranja video igara ili grupnim porukama sa prijateljima. To može pomoći i u stvarnom druženju.

Ako se tinejdžer počinje osamostaljivati i planirati svoje izlaske i sastanke sa prijateljima, telefon bi mogao biti prikladan.

Davanje telefona ne znači da odmah dobijaju pristup svim istim aplikacijama kao njihovi prijatelji, pogotovo društvenim medijima.

Većina popularnih aplikacija je namenjena osobama od 13 i više godina. Sasvim je u redu postaviti granice i smernice o tome kako će komunicirati jer je kako kaže Hanter neophodno da ih pripremite pre ulaska “u veliku igru”.

Kada je dete spremno za telefon?

Da biste dali odgovor na ova pitanja, potrebno je kažu stručnjaci, da prvo odgovorite na neka druga da biste procenili njihovu spremnost:

  • Kako se nose sa trenutnom tehnologijom, kao što je pridržavanje vremena na ekranu za video igre ili tablete?
  • Prikazuju li dobar sud u drugim aspektima svog života?
  • Preuzimaju li više odraslih odgovornosti, poput kućnog rada ili dodatnih poslova?
  • Verujete li im da će doći k vama sa svojim problemima i greškama?
  • Hoće li se složiti sa pravilima o tome kako i kada mogu koristiti uređaj?

Takođe uzmite u obzir koliko su emocionalno stabilni, kaže Haitner. Evo nekih dodatnih pitanja koja možete postaviti sebi:

  • Mogu li se nositi sa manjim konfliktima?
  • Mogu li biti odgovorni za svoje postupke?
  • Mogu li rukovoditi stvarima bez impulzivnosti?
  • Da li su se borili sa problemima zbog kojih brinete da bi se mogli pogoršati sa pametnim telefonom?

Šta treba učiniti pre nego što kupite telefon?

Odluka da je dete spremno za telefon je samo prvi korak. Pre nego što im kupite uređaj, pobrinite se da ste oboje spremni za ono što sledi. To uključuje mnogo pripreme i kontinuiranu edukaciju uključujući i dodgovor oko vremena bez ekrana, postavljanje roditeljskih kontrola i izbor aplikacija, razgovor o tome šta bi mogli videti na internetu i upoznavanje sa načinima prijave sumnjivih sadržaja i komunikacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: