Uoči novogodišnjih praznika, veterinar Aleksandar Vukomanović objašnava da većina kućnih ljubimaca doživljava zvuk petardi i ostale pirotehnike veoma teško, zbog čega je neophodno da vlasnik nađe način kako bi svog ljubimca animirao i vratio u optimalno stanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pas
Foto: Pixabay

Psi postaju anksiozni, izbegavaju svoje navike, odbijaju da idu napolje, zavlače se ispod kreveta, kriju po kupatilu, rekao je Vukomanović, kojia savetuje vlasnike da u tim situacijam pruže neophodnu podršku svom ljubimcu, budu pored njih, pojačaju im muziku kada su ti stresni događaji napolju.

“Ako ne reaguju na nežnost koju im pružite i buku koju vi pravite mimo ove koja već postoji, mogu da se koriste određena medicinska sredstva u vidu lekova za smirenje, ili na biljnoj bazi ili na bazi valerijane”, naveo je on za Tanjug i napomenuo da veliki broj pasa godišnje doživi srčani udar u periodu kada je veća zastupljenost pirotehničkih sredstava. Kada je reč o zaštiti kućnih ljubimaca od zimskih bolesti, Vukomanović kaže da je najbitnije da pas ima optimalnu i kvalitetnu ishranu, negu, da se izvodi češće ali kraće šetnje, kao i oblačenje odela koja, napominje on, više nisu moda nego stvarna potreba radi zaštite od uticaja hladnoće.

“Mnogo je pasa koji se razbole tokom zime, respiratorne infekcije su u pitanju, dešava se da imaju i urinarne infekcije, kao i kod ljudi, tako da obratite pažnju da ne provodite previše vremena napolju”, istakao je veterinar.

Vukomanović kaže da postoje skeneri i za kućne ljubimce i da je ultrazvučna rendgenološka dijagnostika za kućne ljubimce dosta uznapredovala poslednjih godinu dana.

“Kod nas u Srbiji ih ima nekoliko, kod nas u ordinaciji je jedan od najsavremenijih koji pravi 3D rekonstrukciju skeleta, unutrašnjih organa, vaskularnog sistema, što se tiče šupljih organa dobijamo sliku kako oni izgledaju iznutra, da li ima nekih opstrukcija i stranih tela, tako da je stvarno podignuta na viši nivo”, naveo je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: