Podeli vest

Iako su društveni mediji široko povezani sa anksioznošću i depresijom kod adolescenata, novi dokazi sugerišu da platforme poput TikToka i Instagrama mogu preplaviti i sredovečne odrasle osobe osećajem tuge.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

istraživanje koje je ovo pokazalo objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Network Open i bazirano je na nizu anketa koje je popunilo 5.395 odraslih osoba čiji je prosečni uzrast bio 56 godina.

Situacija je značajno složenija kod dece i mladih.

Društveni mediji su redefinisali ljudsku povezanost, posebno ako pripadate mlađim generacijama kao što su milenijalci ili Gen Z.

Oni su duboko ukorenjeni u svaki aspekt njihovog života, i gotovo je nemoguće odvojiti se od digitalnih uređaja.

Stručnjaci zavisnost od društvenih mreža upoređuju sa zavisnošću od droga

Stručnjaci za mentalno zdravlje već godinama dižu uzbunu, a upotrebu društvenih medija upoređuje se s zavisnošću od kokaina ili alkohola.

“Čovekova povezanost je vitalna za opstanak. Programirani smo tokom miliona godina evolucije da se povezujemo s drugim ljudima, ali kompanije društvenih medija suštinski eksploatišu našu potrebu za ljudskim povezivanjem.”, kaže Anna Lembke, profesorka psihijatrije i medicine za zavisnost na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, za Vašington post.

Lembke objašnjava da su društveni mediji preuzeli napor u vezi s tim kako se povezujemo s drugim ljudima, prenoseći taj trud na mrežu i dodajući tri ključna sastojka: novost, dostupnost i količinu, što čini skrolovanje veoma potentnim oblikom “droge”.

Upravo činjenica da kompanije zavisnost od društvenih mreža koriste za svoj profit pokrenula je raspravu da li treba uvesti upozorenje na štetnost društvenih mreža, poput onog koji stoji na cigaretama.

Da li treba uvesti upozorenje da društvene mreže štete zdravlju

U odsustvu zakona koji regulišu prekomernu upotrebu društvenih medija, odgovornost počiva na roditeljima i korisnicima.

U Americi se već govori da bi zakonskom regulativom trebalo urediti ovo polje i da bi upozoronja o zavisnosti trebalo da budu jasno istaknuta.

U međuvremenu, stručnjaci preporučuju da sami radimo na zavisnosti od društvenih medija koju prepoznajemo.

Preporuka je da prvo prepoznamo koje mreže kod nas izazivaju zavisnost, a zatim da napravimo pauzu od četiri nedelje, što je prosečno vreme potrebno za resetovanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: