Podeli vest

Preterano prerađena hrana uključuje instant supe, sosove, smrznute pice i gotova jela, kao i viršle, kobasice, pomfrit, sokove, kolačiće iz prodavnice, kolače, bombone, krofne, sladoled i drugo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrana prodavnica
Foto: Pixabay

Konzumiranje više ultra obrađene hrane povećava rizik od obolevanja i umiranja od raka, posebno raka jajnika, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja sprovedenog na oko 197.000 ljudi u Velikoj Britaniji od kojih su više od polovine žene, objavio je danas Si-En-En (CNN).

Preterano prerađena hrana uključuje instant supe, sosove, smrznute pice i gotova jela, kao i viršle, kobasice, pomfrit, sokove, kolačiće iz prodavnice, kolače, bombone, krofne, sladoled i drugo.

„Ultra-prerađena hrana se proizvodi od industrijski dobijenih sastojaka i često sadrži aditive da bi se prilagodila boja, ukus, konzistencija, tekstura ili produžio rok trajanja“, istakla je dr Kiara Čang, istraživač Nacionalnog instituta za zdravlje i negu u Školi javnog zdravlja sa Imperial College London.

„Naša tela možda neće reagovati na isti način na ove ultra-obrađene sastojke i aditive, kao na svežu i hranljivu minimalno obrađenu hranu“, rekla je Čang.

Međutim, ljudi koji jedu više ultra-prerađene hrane imaju i tendenciju da „piju više gaziranih pića i manje čaja i kafe, kao i manje jedu povrće i drugu hranu koja spada u zdrav način ishrane“, istakao je Duan Melor, dijetetičar i viši saradnik na medicinskoj školi Aston u Birmingemu, Velika Britanija.

„Ovo bi moglo značiti da to nije efekat same ultra-prerađene hrane, već da odražava uticaj manjeg unosa zdravije hrane“, rekao je Melor, koji nije bio uključen u studiju.

Studija, objavljena u utorak u časopisu eClinicalMedicine, razmatrala je povezanost između konzumiranja ultraprerađene hrane i 34 različita tipa raka u periodu od 10 godina. Istraživači su analizirali podatke o navikama u ishrani 197.426 ljudi iz baze britanske Biobanke, velike biomedicinske baze podataka i istraživačkog resursa koji je pratio stanovnike od 2006. do 2010. godine.

Količina ultra obrađene hrane koju su konzumirali ljudi u ishrani kretala se od 9,1 odsto do 41,4 odsto, pokazalo je istraživanje. Obrasci ishrane su zatim upoređeni sa medicinskim kartonima u kojima su navedene i dijagnoze i smrti od raka.

Svaki porast od 10 odsto u potrošnji ultraobrađene hrane bio je povezan sa povećanjem od 2 odsto u razvoju bilo kog raka i 19 odsto povećanim rizikom od dijagnoze raka jajnika, navodi se u saopštenju Imperial College London.

Smrtnost od raka je takođe porasla, pokazalo je istraživanje.

Za svakih dodatnih 10 odsto veće potrošnje ultraprerađene hrane, rizik od umiranja od bilo kog raka povećavao se za šest odsto dok je rizik od umiranja od raka jajnika porastao za 30 odsto, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o smrti od raka kod žena, rak jajnika je rangiran na petom mestu, „što predstavlja više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi rak ženskog reproduktivnog sistema“, primetilo je Američko udruženje za rak.

Ovo najnovije istraživanje nije prvo koje pokazuje povezanost između visokog unosa ultraprerađene hrane i raka. Studija iz 2022. godine ispitala je ishranu preko 200.000 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama do 28 godina i otkrila vezu između ultraprerađene hrane i kolorektalnog karcinoma – trećeg najčešće dijagnostikovanog raka u Sjedinjenim Državama kod muškaraca, ali ne i kod žena.

“Iako nova studija sa sedištem u Velikoj Britaniji ne može da dokaže uzročnost, već samo povezanost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultra-prerađene hrane u našoj ishrani moglo da pruži važne zdravstvene koristi“, istakla je dr Ester Vamos, vodeći autor studije.

„Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi i razumele najbolje strategije javnog zdravlja za smanjenje široke rasprostranjenosti i štetnosti ultra-prerađene hrane u našoj ishrani“, navela je Vamos.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: