Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUČIĆ BUGARSKA
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVI

Vučić je na svečanosti povodom početka radovi na izgradnji gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji rekao da Srbija gradi 108 kilometara.

“Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o svim važnim pitanjima, nastavićemo u Sofiji i srećan sam da prijatelji kakvi su Srbija i Bugarska mogu da rade velike i važne zajedničke stvari kao što je ovaj interkonektor”, rekao je Vučić.

Interkonektor će omogućiti više gasa i diversifikaciju

Vučić je izjavio prilikom obeležavanja početka radova na intekonektoru sa Bugarskom da je taj projekat veoma važan za Srbiju, jer će omogućiti da se diversifikuju gasni izvori i uvozi više gasa.

“Mi trošimo sve više gasa, Srbija se reindustrijalizuje za razliku od drugih evropskih zemalja, biće nam potrebno više gasa. Gas je dvosmeran i moći ćemo da uvozimo 0,15 kubnih metara gasa godišnje”, rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara.

Prema njegovim rečima, to je važan projekat, jer će Srbija moći da snabdeva i druge na Zapadnom Balkanu i bude tranzitna zemlja.

Bilo bi dobro da se postigne jedinstvo, ali ne verujem da će se to desiti

Predsednik Srbije rekao je da bi bilo bi dobro da se postigne što veće moguće jedinstvo na sednici Narodne skupštine na kojoj će se razgovarati o Kosovu i Metohiji, ali da ne veruje u to.

Vučić je, u Kostinbrodu u blizini Sofije gde su danas počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija, odgovarajući na pitanje novinara da li se može očekivati sloga na sednici koja sutra poccinje rekao da ne veruje, jer živimo u demokratskom obliku političkog režima i prirodno je da ljudi ne budu saglasni.

Primetio je i da nije prirodno da se ne razumeju kada su ključni nacionalni zadaci pred njima.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU. Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova ne Glavbolgarstroy. Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno spremna za operativni rad polovinom ove godine. Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke. Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…