Podeli vest

Pad stambene izgradnje u Nemačkoj se nastavlja, zaključak je danas objavljenog istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

foto:pixabay

U julu se 40,3 odsto građevinskih kompanija u Nemačkoj žalilo na nedostatak porudžbina za izgradnju stanova, što predstavlja porast u odnosu na jun, kada je iste probleme prijavilo 34,5 odsto firmi. Pre godinu dana, u julu 2022. godine, je samo 10,8 odsto kompanija saopštilo da nema dovoljno narudžbina.

“Sprema se oluja. Nakon mnogo godina ekspanzije, više kamatne stope u drastičan rast troškova guše stambenu izgradnju”, rekao je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe. Od proleća 2022. godine zabeležen je ogroman broj otkazivanja narudžbina u stambenoj izgradnji.

U julu se 18,9 odsto kompanija u Nemačkoj žalilo na otkazane projekte, a u junu 19,2 odsto, dok dugoročni prosek iznosi samo 3,1 odsto.

Ako pogledamo samo period do 2021. godine, procenat otkazivanja narudžbina u stambenoj izgradnji je bio samo 1,5 odsto.

“Kompanije za izgradnju stanova su pod ogromnim pritiskom. Postojeće porudžbine se stalno otkazuju, a istovremeno stiže sve manje novih narudžbina”, dodaje Volrabe. Ova situacija predstavlja pretnju za mnoge kompanije. Najnovije istraživanje je pokazalo da 10,5 odsto nemačkih firmi u stambenoj izgradnji ima finansijske probleme, što je dvostruko više nego prethodne godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: