Podeli vest

Glavna britanska opoziciona Laburistička partija, suspendovala je poslanicu Dajan Ebot, zbog pisma u kojem je navela da su predrasude koje doživljavaju Jevreji slične, ali ne i iste kao rasizam.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Pixabay

Laburisti, za koje ankete pokazuju da će verovatno formirati narednu britansku vladu, suočili su se sa optužbama za diskriminaciju Jevreja u vreme bivšeg lidera Džeremija Korbina, preneo je Rojter.

Ebot (69) je odgovarala na tvrdnje jednog pisca da Irci, Jevreji i oni koji se izjašnjavaju kao Putnici trpe rasizam. Ona ja navela da su njihova iskustva slična rasizmu, ali da postoje razlike.

“Oni nesumnjivo doživljavaju predrasude. To je slično rasizmu i te dve reči se često koriste kao da su sinonimi”, napisala je posanica laburista..

“Tačno je da mnogi belaci koji se razlikuju…mogu doživeti ovu predrasudu”, napisala je Ebot i smatra da oni nisu celog života predmet rasizma.

Ebot, koja je poslanica od 1987. godine, bila je prva Afroamerikanka koja je izabrana u parlament u Britaniji i bliska je Korbinova saveznica, koja je obavljala funkciju portparola Ministarstva unutrašnjih poslova.

U svom pismu “Observeru”, Ebot je rekla da Irci, Jevreji i Putnici nisu morali da sede na zadnjem delu autobusa, da im je u Južnoj Africi bilo dozvoljeno da glasaju i da nije bilo na vrhuncu ropstva belih ljudi okovanih na brodovima robova.

Ona se kasnije izvinila i povukla ono što je napisla, a britanski političari su osudili njenu izjavu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: