Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da na neformalnom samitu lidera EU nije postignut dogovor o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Omar Havana

“To je bio dobar povod za razmenu mišljenja, uz uzimanje u rezultata izbora (za Evropski parlament) i pripremu formalnog sastanka Evropskog saveta, koji će se održati sledeće nedelje ovde u Briselu. Bio je to dobar razgovor, mislim da ide u pravom smeru, ali večeras u ovoj fazi nema dogovora”, rekao je Mišel.

On je dodao da su političke partije dale svoje predloge i dodao da će lideri EU u junu morati da donesu dve odluke, jednu vezanu za naredni institucionalni ciklus, uz uzimanje u obzir rezultata izbora za EP, a drugu odluku u vezi sa strateškom agendom EU.

On je izrazio uverenje da će ove dve odluke biti donete do kraja juna. LIderi EU razgovarali su danas u Briselu o tome ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će predvoditi Evropski savet, a ko će biti novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Zvanični dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna. (Kraj) tdj/


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!