Podeli vest

Pet švajcarskih političkih stranaka potpisalo je kodeks ponašanja u okviru kojeg je usaglašeno ograničenje upotrebe veštačke inteligencije (AI) u kampanji za savezne izbore koji će biti održani 22. oktobra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

komp
Foto: Shutterstock

U zajedničkom saopštenju, partije su zatražile od svojih kantonalnih odbora da se pridržavaju kodeksa ponašanja u kom se navodi da svaka upotreba AI tokom političke kampanje mora da bude eksplicitno navedena, prenosi portal “Swissinfo”.

Pored toga, upotreba tehnologije veštačke inteligencije je zabranjena za napade na političke protivnike.

“AI omogućava nove oblike komunikacije, ali takođe predstavlja i opasnost jer potencijalno može da dovede do iskrivljavanje činjenica ili pripisivanja stvari određenim političkim akterima koje oni ne bi rekli”, navodi se u saopštenju.

Među potpisnicima su Socijaldemokratska partija, Partija centra, Zelena stranka, Liberalna zelena partija i Protestantska partija.

Radikalno-liberalna partija nije potpisala kodeks ponašanja, ali se obavezuje na zabranu svake zloupotrebe AI, dodaje se se u saopštenju.

Kodeks nije potpisala ni najveća Švajcarska narodna partija koja odbija da preuzme bilo kakve obaveze po ovom pitanju.

Generalni sekretar stranke Peter Keler rekao je za švajcarski javni servis SRF da su granice onoga što se definiše kao “negativna kampanja” zamagljene.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: