Podeli vest

Za mnoge je to bila jedna od horor priča 2022: koncentracija sperme kod muškaraca pala je za više od 50 odsto širom sveta. Švajcarski istraživači sada pokazuju sa čime bi to moglo biti povezano.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Photo by Andrea Piacquadio -Pexels

Broj spermatozoida kod muškaraca se brzo smanjuje širom sveta . Studija izraelskih istraživača došla je do ovog zaključka prošle godine, ali su razlozi ostali ne tako jasni.

Ova studija ukazala je da bi smanjenje broja spermatozoida moglo biti posledica kombinacije faktora okoline i ponašanja:

Faktori životne sredine, prema njihovom tumačenju, uključuju hormonalno aktivne supstance, pesticide i zračenje . Faktori ponašanja uključuju: ishranu, konzumiranje alkohola , stres i pušenje.

Sa druge strane, prema studiji iz Turske, vaping takođe negativno utiče na spermu . Takve efekte mogu imati i kućne hemikalije .

Svemu ovome sSudija švajcarskih istraživača sada pokazuje da upotreba mobilnog telefona takođe može imati negativnih uticaja na spermu.

Šta su švajcarski naučnici istraživali?

U svojoj studiji, naučnici sa Univerziteta u Ženevi i Švajcarskog instituta za tropsko i javno zdravlje (švajcarski TPH) pregledali su 2.886 muškaraca između 18 i 22 godine koji su regrutovani iz šest vojnih regrutnih centara između 2005. i 2018.

Ispitivali su da li postoji veza između parametara sperme i upotrebe mobilnog telefona ispitanika.

„Pitali smo učesnike o njihovom načinu života, zdravlju i korišćenju mobilnih telefona“, kaže Serž Nef sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ženevi i Švajcarskog centra za primenjenu humanu toksikologiju (SCAHT), u izjavi. On je jedan od vodećih autora studije. Otkrili su i gde drže svoje mobilne telefone kada ih ne koriste.

Foto:Pexels

Šta je studija pokazala?

Analiza podataka pokazala je vezu između teške upotrebe mobilnih telefona i niže koncentracije sperme. Srednja koncentracija spermatozoida bila je značajno viša i iznosila je 56,5 miliona spermatozoida po mililitru u grupi muškaraca koji su koristili mobilne telefone ne više od jednom nedeljno nego u grupi muškaraca koji su koristili mobilne telefone više od 20 puta dnevno. Prosečna koncentracija spermatozoida bila je 44,5 miliona po mililitru, navodi se u izveštaju. Ova razlika odgovara smanjenju koncentracije spermatozoida za 21 procenat uz čestu upotrebu mobilnog telefona (više od 20 puta dnevno) u poređenju sa retkim korišćenjem (manje od jednom nedeljno).

Da li se uočeni negativni efekti mogu preokrenuti?

To se trenutno ne može reći, rekao je Nefov kolega Martin Roosli za nemački magazin “20 minuta”. Međutim, znamo da visoke temperature ometaju formiranje sperme (spermiogenezu), kaže epidemiolog za životnu sredinu iz švajcarskog TPH i Univerziteta u Bazelu.

“Ovaj efekat je delimično reverzibilan.”

Ostaje da se vidi da li je to slučaj i sa posmatranim korisnicima pametnih telefona.

Da li se kod žena treba bojati sličnih negativnih efekata?

Švajcarski istraživači se nisu bavili ovim pitanjem. Međutim, može se pretpostaviti da su efekti zračenja mobilnih telefona manji, ako uopšte budu. Zato što su „ženski reproduktivni organi dublje u telu i stoga su znatno manje ozračeni“, kaže Roosli.

Kakvu ulogu igra da li pametni telefon radi na 2G, 3G ili 4G mreži?

Studija sugeriše da 4G ima manje negativnih posledica na koncentraciju sperme nego 2G ili 3G. Između 2005. i 2007. godine postojala je jača negativna veza između zračenja mobilnog telefona i kvaliteta sperme, koja se smanjivala do kraja studijskog perioda (2018), kažu istraživači.

„Ovaj trend je interesantan jer se snaga prenosa mobilnih telefona smanjila sa prelaskom sa 2G na 3G i kasnije sa 3G na 4G“, kaže Roosli. Potrebne su dalje studije.

Šta istraživači savetuju da urade muški korisnike pametnih telefona

Konkretne preporuke se još ne mogu dati. To je odgovor na pitanje magazina “20 minuta”.

Međutim, rpostoji razuman savet: „Izloženost zračenju možete smanjiti prvenstveno ako manje koristite mobilni telefon. „Pogotovo ako je kvalitet prijema loš “, kaže Roosli. Tada mobilni telefon sija najjače. Takođe je vredno obratiti pažnju na nivoe zračenja uređaja (SAR) prilikom kupovine pametnog telefona .

Studija iz Ženeve i Bazela za sada neće dovesti do nove gornje granice zračenja mobilnih telefona ili upozorenja: ni rezultati nisu dovoljno jasni za to, kaže Roosli: „Na primer, nije postojala nikakva veza sa pokretljivošću i morfologijom spermatozoida. Takođe nismo primetili pogoršanje kvaliteta sperme kada su muškarci imali mobilne telefone u džepovima . To može biti i slučajnost.

” Ne može se isključiti da su faktori kao što su pušenje, konzumacija alkohola ili gojaznost mogli da utiču na rezultat. Ovo zahteva detaljnije studije”.

Studija je objavljena na ferstet.org


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: