Podeli vest

U poslednjih nekoliko godina sve su češći bliski susreti planinara i ljubitelja prirode sa medvedima na Staroj planini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Na sreću, za sada nije bilo incidenata, ali planinari upozoravaju da svi ljubitelji prirode moraju da povedu računa prilikom boravka u netaknutoj prirodi Stare planine.

Licencirani planinarski vodič iz Pirota Robert Ilić kazao je za Tanjug da do pre nekoliko godina medveda na Staroj planini nije bilo, pa su jedinu opasnost po planinare i ljubitelje prirode predstavljali stršljeni, čiji ubod može da bude fatalan, ali i zmije otvornice.

”Poslednjih par godina, sve je više medveda pa i bliskih susreta sa ovim zverima. Najčešće se viđaju u poslednje vreme sa mladuncima, što predstavlja posebno opasnu situaciju, a poslednji ovakav susret desio se na vidikovcu Smilovica, iznad sela Pokrovenik. Reč je o izuzetno prometnom vidikovcu koga svakodnevno posećuje veliki broj turista, planinara, ljubiltelja prirode. Bilo je i situacija da medvedi unište košnice, toga je bilo i oko Zavojskog jezera i u Babušnici i drugim krajevima”, kaže Ilić.

Po njegovim rečima, planinari, ali i ljubitelji netaknute prirode moraju mnogo više računa da vode prilikom boravka na Staroj planini nego ranije.

”Mnogo više treba da se posmatra teren, da bi se izbegao nenadani susret sa medvedima, mora da se osluškuje, medvedi se snažno oglašavaju, čuju se kilometrima, a ako baš dođe do bliskog susreta i ako medved krene ka vama, jedini spas može da bude bežanje nizbrdo, jer su u tom slučaju medvedi jako tromi zbog fizionomije i ne mogu ni približno da budu brzi kao po ravnom terenu, ili pak uzbrdo”, kaže Ilić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: