Sve više sezonskih radnika u poljoprivredi posao obavlja legalno zbog mogućnosti koje nudi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poljoprivreda
Foto: Pixabay

Poljoprivredna sezona je uveliko u toku, a radnicima, koji su do 2019. godine u većini slučajeva radili “na crno”, pomenuti zakon doneo je mogućnost za sezonsko prijavljevanje, čime ostvaruju prava na penzijsko-invalidsku i zdravstvenu zaštitu, za slučaj povrede na radu i profesionalnih bolesti, prenosi portal Agropress.

Poslodavci istuču da je procedura prijave sezonskih radnika u poljoprivredi koja se obavlja elektronski jednostavna i brza, što je, kako kažu, dovelo do povećanja broja sezonskih radnika sa prijavom.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta, tvrde u GIZ-u, uz čiju podršku je ova reforma sprovedena.

Iz Poreske uprave naglašavaju da korist od prijave sezonaca u poljoprivredi imaju država, poslodavci, kao i sami radnici.

“Najniža mesečna osnovica doprinosa u 2023. godini je 35.025 dinara, dok je dnevna osnovica za oporezivanje 1.167,50 dinara. Dnevni iznos poreza po radniku iznosi 116,75 dinara, a dnevni iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 280,20 dinara. Ukupan iznos obaveza po radniku, po danu angažovanja iznosi 420,30 dinara”, navode na ovom portalu.

Zakon omogućava da sezonski radnik može da bude i strani državljanin, budući da za ovu vrstu posla nije potrebno pribavljanje odobrenja za rad koje propisuje Zakon o uslovima za rad stranaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: