Podeli vest

Pre 167 godina se rodio čovek koji je zadužio čovečanstvo i osvetlio svet

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten.rs

TESLA
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Čovek koji je zadužio svet rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u Hotelu NJujorker u kojem je živeo poslednjih 10 godina, a gde će 14. januara Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku organizovati tradicionalnu 10. međunarodnu konferenciju, posvećenu liku i delu našeg velikog naučnika.

Tesla je u SAD živeo šest decenija, a njemu u čast u Filadelfiji, se od 2012. godine 10. jul obeležava kao gradski praznik. Taj važan datum obeležava se od pre dve godine i u Ontariju, kanadskoj provinicij koja ima 15 miliona stanovnika, a ne samo na Nijagarinim vodopadima i u Hamiltonu.

Zahvaljujući Teslinim klubovima lik i delo Tesle čuva se i na afričkom kontinentu, posebno u Ugandi. Karijeru je poceo 1878. godine u Mariboru, ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi mu ispunio želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počeo je da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

Dve godine kasnije stigao je do samog Edisona, tada najznačajnije ličnosti na polju tehnike u Americi. Prvi patent podneo je 1884. godine, a posle odlaska iz Edisonove kompanije i osnivanja “Tesla Electric Light & Manufacturing”.

Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata, a među onima koje nikada nije pokušao da zaštiti je i primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe.

Trebalo mu je više od četiri decenije da postane redovni član SANU, nakon što je prvi put odbijen 1892. Nakon Tesline smrti Tadašnji gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija, po kom je nazvan jedan njujorški aerodrom, pročitao je govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac i prevodilac.

“Ovde, u Njujorku, prošle srede u svojoj hotelskoj sobi preminuo je jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postaće sve veća“, čulo se od La Gvardije pred opelo na radiju.

Dodao je da je Tesla mogao da postane najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo.

“Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je u skladu sa svoim prirodnim darom, koji mu je u rodnoj zemlji podarila majka”, rekao je jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji SAD.

Prijatelji Nikole Tesle bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar.

O njemu je snimljeno više filmova, a u “Prestižu” Teslin lik tumači Dejvid Bouvi.

Poslednji u nizu sa Itanom Houkom u glavnoj ulozi premijerno je prikazan na 165. godisnjicu njegovog rođenja u teslinoj jedinoj preostaloj laboratoriji u TSCW na Long Ajlendu u prisustvu glavnih protagonista tog holivudskog ostvarenja.

Tesla je i osam decenija nakon smrti ostavio neizbrisiv trag u Hotelu Njujorker. Brojni turisti iz celog sveta i dalje traže da budu smešteni u sobi 3327 u kojoj je živeo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: