Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska, nakon ranijeg usporavanja, nastavila sa akcijom osvajanja oblasti koje su držale ruske snage na jugoistoku zemlje i da je “preuzela inicijativu”, a da bi dolazak Ukrajinaca do Krima nateralo ruskog predsednika Vladimira Putina na pregovore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin zelenski
Foto: Shutterstock

U intervjuu za “ABC njuz”, koji je emitovan u nedelju uveče, Zelenski nije negirao tvrdnje “Vašington posta” da su ukrajinski zvaničnici nedavno rekli direktoru CIA Vilijamu Bernsu da je cilj kontraofanzive da se vojska približi Krimu i potom da se Putin primora na razgovore.

“Apsolutno je jasno, logično retoričko pitanje da onog momenta kada Ukrajina stigne do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom, Krimom, vrlo je verovatno da će Putin biti primoran na dijalog sa civilizovanim svetom, nasuprot situaciji kakva je bila pre totalne invazije, jer će biti oslabljen”, rekao je Zelenski.

On je odbacio tvrdnje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je nekoliko puta rekao, da je on na vlasti, da bi okončao rat za 24 sata. “

Sama želja da se okonča rat je lepa. Ali, ta želja se mora zasnivati na realnosti. Mislim da je jednom Tramp imao tih 24 sata. Bili smo u ratu, ne baš u totalnom ratu, ali je bio konflikt, i mislim da je imao tih 24 sata na raspolaganju, ali je verovatno imao druge prioritete”, napomenuo je Zelenski.

On je istakao da se Kijev neće odreći svoje teritorije.

“Ukoliko pričamo o kraju rata, ali da cenu plati Ukrajina, drugim rečima, da se odreknemo naših teritorija, smatram da bi na taj način (aktuelni predsednik SAD) Bajden mogao da završi rat za pet minuta. Ali, na to ne pristajemo”, poručio je Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: