Podeli vest

Broj Ukrajinaca koji žive u siromaštvu porastao je za 1,8 miliona od 2020. godine, čime je ukupan broj siromašnih dostigao oko 29 odsto stanovništva, navodi u izveštaju Svetska banka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Kyiv Regional Military Administration

Regionalni direktor Svetske banke za istočnu Evropu Arup Banerdži smatra da bi situacija bila mnogo gora da Ukrajina nije dobila značajnu inostranu budžetsku podršku za isplatu penzija i plata za nastavnike, lekare i druge, preneo je Rojters.

“Da međunarodni partneri, posebno SAD, nisu gomilali resurse posebno prilagođene ovim socijalnim rashodima, onda bi bilo još tri miliona siromašnih ljudi”, rekao je on u intervjuu za britansku agenciju.

Izveštaj Svetske banke, zasnovan na mesečnim telefonskim anketama do 2.000 domaćinstava, procenjuje da je oko devet miliona Ukrajinaca živelo u siromaštvu prošle godine.

Ukupna populacija zemlje sada se procenjuje na oko 32 miliona.

U izveštaju se navodi da je povećanje siromaštva uzrokovano smanjenjem zaposlenosti, pri čemu je više od petine odraslih koji su radili pre rata izgubilo posao.

Napominje da skoro jedna četvrtina anketiranih Ukrajinaca nije imala dovoljno novca da kupi hranu u nekom trenutku u junu 2023. godine, iako su oporavak ekonomskog rasta i usporavanje inflacije pomogli da se poboljša sigurnost kada je reč o nabavci hrane u drugoj polovini godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ