Podeli vest

Uprkos tome što poznato je da je više od 300 ljudi umrlo na Mont Everestu(ili kako ga lokalci zovu Čomolungma), ova planina i dalje privlači stotine penjača koji su odlučni da svakog proleća dostignu njen vrh.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Gusti mutni oblaci ispunjavaju nebo, sa ledenim vetrovima koji nose sneg brže od 160 kilometara na sat, dok je temperatura minus 35 stepeni Celzijusa, a česte su i snežne oluje i lavine opasne po život, preneo je CNN.

A ovo su tipični uslovi na najvišoj planini sveta.

Pokušaj penjanja na Mont Everest zahteva mesece, ponekad i godine treninga i priprema, čak i tada, dostizanje vrha je daleko od zagarantovanog.

Doktor Džejkob Vizel, hirurg, uspešno se popeo na Mon Everest prošlog maja nakon skoro godinu dana priprema.

I pored toga, kako je rekao, bilo mu je potrebno 30 sekundi do minuta da dođe do daha.

Da bi se aklimatizovali, planinari provode dan do četiri dana u četiri kampa pre nego što dođu do vrha.

Ta rutina se praktikuje da bi se omogućilo telu da se prilagodi opadanju nivoa kiseonika i povećava šanse penjača za preživljavanje i penjanje.

Prema Vizelovim rečima, ako bi neko bio odveden na vrh planine odjednom, verovatno bi pao u komu u roku od 10 do 15 minuta.

Iako se Vizel uspešno popeo na desetine planina, uključujući Kilimandžaro, Čimborazo, Kotopaksi i nedavno Akonkagvu u januaru, rekao je da se nijedna od njih ne može porediti sa Mont Everestom.

“Bez obzira koliko ste dobro obučeni, kada dođete do granica onoga što ljudsko telo može da podnese, to je jednostavno teško”, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ