Podeli vest

Radio televizija Srbije saopštila je da je predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček izneo netačne tvrdnje o sukobu interesa Jovana Memedovića, kao i da je upravo Upravni odbor RTS uveo nezakoniti Etički kodeksu zbog kojeg je Jovan Memedović morao da napusti RTS posle 36 godina rada u toj kući.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Agencije

RTS
Foto: Shutterstock

”Prvo da utvrdimo dve činjenice. Nije tačna tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Jovan Memedović bio u sukobu interesa, jer je u skladu sa pravilima o zaštiti konkurencije imao saglasnost generalnog direktora da radi kviz „Potera“. Nije tačna ni tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Memedović udario pesnicom o zid u toku razgovora sa njim”, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću i korporativni imidž JMU RTS.

Kade je reč o, kako navode, ”famoznom Etičkom kodeksu”, Radio-televizija Srbije je, kako dodaju u saopštenju, 18. maja uputila Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da preduzme mere kako bi se ili izmenile odredbe Etičkog kodeksa koji je doneo Upravni odbor ili ceo Kodeks stavio van snage, jer nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije.

”Zbog tog Kodeksa Jovan Memedović morao je da napusti RTS posle 36 godina rada. Svojim nezakonitim Kodeksom UO je oterao iz RTS-a Memedovića, čoveka koji je zaštitno lice naše kuće. Po Poslovniku o radu Upravnog odbora Pravna služba i generalni sekretar RTS-a sa pravnog stanovišta o aktima koje UO donosi daju izjavu o usaglašenosti svakog akta/odluke sa zakonom, drugim propisima i opštim i pojedinačnim aktima JMU RTS”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Upravni odbor ne samo da nije razmatrao Etički kodeks koji su napisale stručne službe, nego je i odbacio sva njihova upozorenja da svojim Kodeksom krši zakone i Ustav.

„Nikom nije dopušteno da društvene mreže ili blogove koristi za iskazivanje sopstvenih mišlјenja i stavova koji bi štetili ugledu RTS-a ili izazvali pitanja o njihovoj nezavisnosti i nepristrasnosti“ zahteva Upravni odbor u svom nametnutom Etičkom kodeksu u članu 10 stavu 5, suprotno članu 49 Zakona o javnom informisanju i medijima i suprotno novinarskom kodeksu”, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću i korporativni imidž JMU RTS i dodaje da je nečuveno da Upravni odbor sam sebe izuzeo iz primene Etičkog kodeksa, pa stoga za njih ne važi pravilo o sukobu interesa.

”Na njih se ne odnosi ni član 10 koji između ostalog kaže da se mora poštovati kultura i zakonitost javnog nastupa i ne smeju iznositi podaci o poslovanju, niti davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu RTS-a, a sve što pojedini članovi Upravnog odbora svakodnevno rade. I da, ne radi se ovde samo o Jovanu Memedoviću, nego i o budućnosti RTS-a kojem je nametnuto da posluje po aktima koji nisu u skladu sa Ustavom, Zakonom i Kodeksom novinara Srbije”, ističe se u saopštenju.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček reagovao je ranije danas na saopštenje RTS-a o odlasku novinara Jovana Memedovića, ocenjujući da je u pitanju “neprofesionalna manipulacija kojom se pokušava okriviti Upravni odbor zbog otkaza koji je Memedović dobrovoljno dao, jer se našao u sukobu interesa”.

Klanšček je naveo i da Etički kodeks nije akt samovolje UO, već opšti akt koji je UO u obavezi da donese.

“Saopštenje RTS-a o odlasku Jovana Memedovića u kojem se navodi da je njegov otkaz ugovora o radu posledica Etičkog kodeksa koji je usvojio Upravni odbor, a kojim se navodno nanosi šteta RTS-u, nije ništa drugo do neprofesionalna manipulacija kojom se pokušava okriviti Upravni odbor, zbog otkaza koji je Memedović dobrovoljno dao, jer se našao u sukobu interesa”, naveo je Klanšček u reagvoanju, objavljenom na sajtu RTS

Oglasio se i Memedović

U toku dana oglasio se i Jovan Memedović i to na RTS-u.

On je u emisiji “Jedan dobar dan” odgovorio na pitanje voditeljke da li će se nešto promeniti.

“Kao što će gledaoci videti, nema nikakvih promena. Moja emisija “Sasvim prirodno” ide u istom terminu, možda na papiru postoji neka promena, nisam više stalni član ni na plati RTS-a. Radio sam eto tih nekih 36 godina u životu za RTS… Možda mi je malo krivo, ne bi bilo loše neki sat da dobijem za zasluge do sada. Voleo bih da me ne pominju više po neki drugim medijima, nema potrebe. Sve je u najboljem redu”, kazao je Memedović.

On se osvrnuo i na razlog svog otkaza na Javnom servisu.

“Pošto se pominje neki Etički kodeks, ja sam za to. Hajdemo, etički kodeks, poštujemo. Neka se primeni”, rekao je on uz osmeh i odmahivanje rukama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: