Podeli vest

SZO je za 23. jun sazvala sastanak Komitet za hitne slučajeve zbog majmunskih groznica, a EU kupije 110.000 doza vakcina protiv ove groznice

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

majmunske boginje
Foto: Shutterstock ilustracoja

Svetska zdravstvena organizacija je za 23. jun sazvala sastanak Komitet za hitne slučajeve, na kome treba da bude procenjeno da li širenje majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje u međunarodnim okvirima.

Najveći nivo upozorenja zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija je za sada izdat samo za pandemiju kovida i dečju paralizu, preneo je Rojters.

Ove godine je u 39 zemalja prijavljeno 1.600 slučajeva majmunskih boginja, kao i 1.500 slučajeva na koje se sumnja, dok je preminule 72 ljudi, naveo je SZO.

EU kupuje 110.000 doza vakcina protiv majmunskih groznica

Evropska unija potpisala je danas sporazum sa kompanijom “Bavarijan nordik” (Bavarian Nordic) za nabavku oko 110.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja, saopštile su Evropska komisija i kompanija.

Komesarka Evropske unije za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides rekla je da će vakcine biti kupljene sredstvima EU i isporučene državama EU i dodala da će se doze isporučiti proporcionalno broju stanovnika, počevši od država sa najhitnijim potrebama, prenosi Rojters.

Kompanija je navela u saopštenju da će isporuke vakcina početi odmah i da će biti završene u narednim mesecima.

Kako je saopštila Evropska komisija, prijavljeno je oko 900 slučajeva majmunskih boginja u 19 zemalja EU, kao i u Norveškoj i Islandu, koji će imati pravo na vakcine iako nisu članice EU.

Vakcina danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordic, poznata kao Imvanex u Evropi i Jynneos u Sjedinjenim Američkim Državama, odobrena je protiv malih boginja.

Ona još uvek nije odobrena u EU protiv majmunskih boginja, navodi u saopštenju EK.

“Međutim, vakcina protiv malih boginja takođe štiti ljude od majmunskih boginja, s obzirom na to da je ovaj virus blisko povezan sa virusom malih boginja”, navodi EK.

Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno je u pregovorima sa kompanijom Bavarian Nordic o brzom odobrenju vakcine i protiv majmunskih boginja, dodala je EK.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: