Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se uočava prostor, imajući u vidu dinamiku trgovinskih marži u maloprodajnim lancima u Srbji, da se stope marži smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tabaković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ARHIVA

To bi kako je rekla, na predstavljanju “Izveštaja o inflaciji- avgust 2023”, trebalo da se odrazi i na ubrzanje dezinflacije.

Tabakovićeva je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

“Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i ono komulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, odnosno sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene”, kazala je guvernerka.

Prema njenim rečima, povećanje marže prisutno je kod svih pet prodajnih lanaca u Srbiji.

Tabakovićeva je dodala i da su maloprodajne cene u posmatranim prodajnim lancima na sličnom nivou, pa se relativno brži rast marži u odnosu na konkurente može pripisati, pre svega, komparativno nižim cenama nabavke.

To potvrđuje, ističe guvernerka, i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže iako postoji sličnost u pogledu asortimana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: