Podeli vest

Očekuje se da se Hinamnor obruši na jugozapadni grad Busan u ranim jutarnjim časovima u utorak, pošto će prethodno proći ostrvo Džejdžu, preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

koreja tajfun
Foto: Tanjug/Han Sang-kyun/Yonhap via AP

Tajfun Hinamnor približio se danas Južnoj Koreji, zbog čega su u toj azijskoj zemlji otkazani brojni letovi, zatvorene su škole, kao i pojedine kompanije, dok je Seul podigao nivo uzbune na maksimum.

Jaka kiša i snažan vetar sručili su se na južni deo zemlje, a tajfun se kretao severno brzinom od 24 kilometara na čas.

Očekuje se da se Hinamnor obruši na jugozapadni grad Busan u ranim jutarnjim časovima u utorak, pošto će prethodno proći ostrvo Džejdžu, preneo je Rojters.

Predsednik Jun Suk-jeol rekao je danas da će biti u stanju pripravnosti, nakon što je naložio nadležnim službama da minimizuju štetu od tajfuna, koji je klasifikovan kao “veoma snažan”.

“Očekuju se jaki vetrovi i obilne kiše širom zemlje do utorka, a biće i velikih talasa u priobalnom delu zemlje. Očekuje se pojava oluje i cunamija”, saopštila je južnokorejska meteo služba (KMA).

Prema prognozi KMA, Hinamnor je krenuo severoistočno ka japanskom gradu Saporo, na ostrvu Hokaido.

Zbog približavanja tajfuna, japanski proizvođač automobila “tojota” ukinuće noćne smene u tri fabrike na zapadu Japana.

Obustavljene su večerašnje smene od 21.00 po lokalnom vremenu, kao i sutrašnje jutarnje smene u tri fabrike u zapadnoj prefekturi Fukuoka.

“Tojota” očekuje da će nastaviti proizvodnju u utorak uveče.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: