Podeli vest

Nevladina organizacija Iran hjumen rajts (IRH) saopštila je danas da su od početka 2024. godine u Iranu pogubljene 223 osobe i osudila odsustvo pravičnih suđenja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Sedam osoba, uključujući dve žene, obešeno je danas u Iranu, dok Islamska Republika povećava upotrebu smrtne kazne u političke svrhe, saopštila je IHR, sa sedištem u Norveškoj, preneo je Figaro.

Parvin Musavi (53), majka dvoje dece, obešena je u zatvoru Urmija na severozapadu Irana sa pet muškaraca, koji su svi osuđeni za trgovinu drogom, navodi se u saopštenju IHR.

Fatemeh Abdulahi (27) obešena je u Nišapuru na istoku zemlje zbog ubistva svog muža koji joj je, takođe, bio rođak.

IHR je naveo da je ove godine zabeležio 223 pogubljenja, uključujući najmanje 50 samo u maju, nakon završetka persijske Nove godine i Ramazana u aprilu.

U Iranu, jednoj od zemalja u kojoj se vrši najviše pogubljenja uz Kinu i Saudijsku Arabiju, pogubljenja se izvode vešanjem.

Islamska Republika pogubi najviše žena na svetu, prema navodima grupa za zaštitu ljudska prava, koje navode da su mnoge žrtve prinudnih ili nasilnih brakova.

U 2023. godini u Iranu su pogubljene najmanje 22 žene, što je najveći broj u poslednjih 10 godina, navele su nevladine organizacije.

Prema podacima iranske Organizacije za ljudska prava Hengav
od početka ove godine pogubljeno je više od deset žena u iranskim zatvorima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…