Komitet ministara Saveta Evrope 19. aprila mogao bi da otpočne proceduru i raspravu za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju. Evropski parlament danas glasa o sporazumu o viznoj liberalizaciji za KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi danas u Strazburu, gde se obeležava 20 godina od ulaska Srbije u Savet Evrope.

U Misiji Srbije pri SE oganizuje se svečani prijem i kulturni program.

Uz prisustvo brojnih zvanica, planirano je obraćanje šefa srpske diplomatije i generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić.

Kako nezvanično saznaje Tanjug, mala je verovatnoća da će Komitet ministara SE pitanje članstva tzv. Kosova sutra staviti na dnevni red.­­­ Dačić će se u Strazburu sastati i sa predsedavaćom Komiteta ministara i ambasadorom Finske Ranhildur Arnjosdotir.

Ministar Dačić je u ponedeljak izjavio da nije siguran da li će doći u Strazbur, zbog najava da će Komitet ministara Saveta Evrope u sredu, 19. aprila, otpočeti proceduru i raspravu za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju, i to na 10.godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

“Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da Kosovo može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra otići u Strazbur”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegiranom ministarkom spoljnjih poslova Gabona Jolandom Nijonde i dodao da “u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država”.

Istakao je da je nemoguće da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije.

“Ako neko misli da ćemo se mi tome radovati ili podržati, mislim da je apsolutno na pogrešnom putu”, rekao je Dačić. Ministar spoljnjnih poslova je upitao dokle je s druge strane Priština stigla sa formiranjem Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

“Deset godina lažu da će to formirati. Takva jedna poruka nam postavlja pitanje o daljem stavu Srbije prema Savetu Evrope, učešću predsednika Vučića koji je na samitu u Islandu. Mi sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju”, rekao je Dačić. On je dodao se ne zna da li će u Strazburu prijem tzv. Kosova biti na dnevnom redu, ali da Srbija neće dozvoliti da se njena “konstruktivnost posmatra kao slabost”.

“Mi to nećemo dozvoliti. Zar da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagradjano otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo”, rekao je Dačić.

Evropski parlament danas glasa o viznoj liberalizaciji za KiM

Na današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta biće održano glasanje o sporazumu o viznoj liberalizaciji za KiM.

Vizna liberalizacija između EU i KiM omogućila bi građanima KiM da sa pasošima, koje izdaju privremene prištinske vlasti, mogu da putuju i borave do 90 dana u EU, bez vize u bilo kom periodu od šest meseci, navedeno je na sajtu EP.

Ambasadori Evropske unije odobrili su lane u decembru viznu liberalizaciju za KiM. Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa KiM od 2016. godine, nakon što je Evropska komisija proglasila da KiM ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Ako bude usvojena na plenarnoj sednici, predsednik EP i Švedskog predsedništvo saveta će u sredu zvanično potpisati odluku.

Izuzeće od viza stupilo bi na snagu kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS), najverovatnije do početka sledeće godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: