Podeli vest

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić otvorila je danas u Banjaluci Sajam stečenih veština osoba sa Daunovim sindromom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ona je na otvaranju Sajma u zgradi Banskog dvora poručila da joj je drago što se ovakav događaj održava i danima koji nisu 21. mart, odnosno Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, jer to znači da se problemima tih osoba ne bavimo samo jednom godišnje.

“I danas poručujemo da se izazovi kao što su socijalno zapošljavanje i inkluzija ne mogu rešavati kampanjski, brinući jednom godišnje, organizujući događaje i susrete samo jednom godišnje”, istakla je ona.

Supruga predsednika smatra da nikad nije previše primera iz života osoba sa Daunovim sindromom koji pokazuju da je moguće ostvarivanje čak i natprosečnih dostignuća u obavljanju poslova.

“Ovi primeri, kojima smo i danas svedočili, uveravaju nas da je njihovo osamostaljivanje ne samo moguće, već i poželjno i neophodno. Nije mali broj slučajeva u kojima će se ove osobe pokazati kao najposvećeniji i najprecizniji radnici i više nego osoba sa potpuno zdravim radnim kapacitetima”, poručila je ona.

Prema njenim rečima, kada su ljudi sa Daunovim sindromom u pitanju, gotovo po pravilu se radi o veoma dobrim osobama i dobrim i izuzetno emotivnim ljudima.

Istakla je važnost traženja načina kako osobama sa ovim sindromom otvoriti put ka korisnom radu u zajednicama u kojima žive.

Gospođa Vučić je pozdravila to što će devet osoba sa Daunovim sindromom potpisati ugovore o stalnom zaposlenju sa Olimpijskim centrom Jahorina, ističući kako to ruši barijere i stvara nove perspektive.

Poručila je da moramo biti tu za osobe sa ovim sindromom, jer su i one deo našeg društva i žele da budu njegovi ravnopravni članovi.

Tamara Vučić posetila banjalučko porodilište i donirala inkubator

Supruga predsednika je ranije danas porodilište UKC Republike Srpske u Banjaluci i uručila toj instituciji inkubator, donaciju Republike Srbije.

Povod za posetu je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će u okviru plana “Srbija 2027 – Skok u budućnost”, a u dogovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, biti rekonstruisano i modernizovano porodilište u Banjaluci. Tamara Vučić je tom prilikom istakla važnost porodilišta, kao mesta na kome se rađaju novi životi. “Inkubator je mali znak pažnje, koji će u budućnosti doprineti spašavanju života”, rekla je ona.

Navela je da će renoviranje porodilišta predstavljati iskorak ka savremenom pristupu jednom važnom delu medicine kao što je porođaj. “Ponosni smo na dobru i uspešnu saradnju između Republike Srpske i Republike Srbije, posebno u domenu medicine, jer je to jedna od najvažnijih profesija koje imamo”, poručila je Tamara Vučić.

Zahvalila se medicinskom osoblju koje radi u UKC, ističući njihovu posvećenost poslu koji nije nimalo lak.

Direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić zahvalio se Tamari Vučić na poseti i donaciji inkubatora, koji će, kako je istakao, značajno doprineti boljem lečenju najmlađih pacijenata. On je rekao da je banjalučko porodilište trenutno u dobrom stanju, ali je želja osoblja da ga dodatno unaprede.

“Želimo da poboljšamo tehničke mogućnosti prisustva muževa i članova porodica naših porodilja”, poručio je Đajić. On se zahvalio i Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na, kako je naveo, svim donacijama i pomoći zdravstvenom sistemu Republike Srpske. U okviru posete, gospođa Vučić se sastala sa glavnim sestrama na odeljenju, posetila hospitalni deo sa porodiljama i bebama i obišla Banku humanog mleka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: