Podeli vest

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je danas u Budimpešti da je poseta NR Kini bila veoma uspešna i da će potpisani sporazumi “preporoditi plasman” srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s obzirom da će 60 odsto svih proizvoda koje smo kandidovali ili izvozimo u Kinu od polovine sledeće godine biti oslobođeno carine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jelena tanasković
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

Ministarka je na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “OMEK” istakla da je u Kini potpisano 18 sporazuma što je najbitniji krovni sporazum o bilateralnoj međutrgovinskoj saradnji koji podrazumeva najvećim delom izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije i liberalizaciju trgovinskih stopa.

“Tu su raž, ječam, suncokret, šljiva, jabuka, svinjsko meso, i mnogi drugi drugi proizvodi koje već izvozimo. Liberalizacija za sledeću grupu proizvoda koju čine 16 odsto našeg ukupnog izvoza biće za pet godina potpuno oslobođena carine, i svake godine će se umanjivati”, naglasila je ona.

Ministarka je istakla primer vina koje se danas carini po stopi od 40 odsto.

“U narednih pet godina se neće cariniti vino i ostali penušavci”, naglasila je ona.

Navela je da je to od velikog značaja za našu ekonomiju, privredu i novo zapošljavanje radne snage.

Zahvaljujući odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika KIne Si Đipinga mi smo uspeli da dođemo do tog sporazuma.

Srbija je danas i sutra počasni gost sajma u Budimpešti i dobila je centralno mesto u paviljonu HUNGEXPO prostora.

Sajam je podeljen u osam tematskih oblasti, a Srbiju će predstaviti kompanije “Apis med”, “Nektar”, “Vinarija Aleksić”, “Vinarija 100 žena”, kompanija “Stanić”, “Savez rakijaša Srbije”, “Serbia organik” i “Unda MD”.

“OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO i da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere.

Tržište Mađarske je poslednjih godina jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Mađarska četvrti izvozni partner, a šesti uvozni partner Srbiji od početka 2023.godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: