Podeli vest

Američke dnevne novine Njujork tajms i Vašington post dobile su po tri Pulicerove nagrade za široku lepezu novinarskih dostignuća za teme od oružanih sukoba širom sveta, do socijalnih nepravdi, položaja dece radnika migranata na američkom Srednjem zapadu, smrtonosnih posledica rata na Bliskom istoku i represije protiv političke opozicije u Rusiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Jabin Botsford/The Washington Post via AP

Vašington post podelio je nagradu za nacionalno izveštavanje za članak “Teror u ponavljanju”, ispitivanje puške AR-15, široko dostupnog oružja koje se obično koristi u smrtonosnim masovnim ubistvima (u SAD), navodi se u saopštenju komiteta za dodelu Pulicerove nagrade.

Vašington Post je opisao da je puška “dala moć napadačima da trenutno pretvore svakodnevne američke zone javnih okupljanja u zone jezivog nasilja”.

Novinari Vašington posta nagrađeni su za sveobuhvatnu istragu na terenu u Indiji koja je razotkrila, kako je navedeno, metodično podrivanje najveće svetske demokratije od strane premijera Narendre Modija i njegovih hinduističkih saveznika, koji su koristili društvene medije da raspiruju mržnju i vrše pritisak na američke tehnološke gigante da se priklone moći indijske vlade.

Nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke Hane Drajer iz Njujork Tajmsa, za razotkrivanje rada dece migranata u modernoj Americi i propusta američke vlade koji su doprineli da se ta nelegalna praksa nastavi.

Njujork tajms je dobio međunarodnu nagradu i za izveštavanje o ratu na Bliskom istoku i to u trenutku kada je izveštavanje sa tog područja pod oštrim kritikama međunarodnih aktivista.

Novinari Njujork tajmsa dobili su nagradu za izveštavanje o smrtonosnom napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, neuspesima izraelskih obaveštajnih službi i sveobuhvatnom, smrtonosnom odgovoru izraelske vojske u Gazi.

Nagrada za javnu službu, koja se smatra najprestižnijom, pripala je ProPublici, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Njujorku posvećenoj istraživačkom novinarstvu, za razotkrivanje mreže sumnjivih finansijskih afera u koje je umešan sudija Klarens Tomas iz Vrhovnog suda SAD.

Agencija Rojters je drugi pobednik za izveštavanje o problematičnim postupanjima na radnim mestima u kompanijama koje kontroliše Elon Mask, uključujući SpaceEks i Teslu.

Nagrada za komentar pripala je Vladimiru Kara-Murzi, ruskom aktivisti i novinaru koji je pisao kolumne iz zatvorske ćelije u Rusiji.

Dejvid E. Hofman iz The Posta osvojio je nagradu za uredničko pisanje za seriju o korišćenju digitalne tehnologije od strane autoritaraca za suzbijanje neslaganja.

Magazin Njujork tajms dobio je nagradu za scenario dugometražnog filma “Majka koja se promenila: priča o demenciji”, autorke Kejti Engelhart, u kojem se opisuje kako su dve sestre postupale nakon što im je majka dobila dijagnozu da boluje od Alchajmerove bolesti.

Članak se bavio ključnim pitanjima medicinske etike i problemom brige o voljenim osobama koje proživljavaju mentalni sunovrat.

Od 1917. godine, njujorški Univerzitet Kolumbija svake godine dodeljuje Pulicerove nagrade za izvrsnost u novinarstvu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…