Podeli vest

TikTok će se suočiti sa novčanom kaznom za kršenje pravila privatnosti do početka septembra zbog rukovanja podacima tinejdžera i dece, tvrde neimenovani izvori iz Brisela upućeni u ovo pitanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tik tok
Foto: Pixabay

Evropska mreža nacionalnih regulatora privatnosti- Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB), u sredu je rešio nesuglasice među agencijama u istrazi o popularnoj platformi za deljenje videa koju koristi 125 miliona ljudi u EU, prenosi Politiko.

Njihova odluka pokreće postupak u okviru kojeg će se u roku od mesec dana izreći konačna kazna i druge potencijalne mere.

Irska uprava za podatke je 2021. počela da ispituje da li TikTok poštuje privatnost dece u skladu sa zahtevima važećeg pravilnika o privatnosti EU, Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Irski regulator je pokrenuo postupak radi utvrđivanja da li aplikacija u kineskom vlasništvu obezbeđuje da njena podrazumevana podešavanja dovoljno štite privatnost dece i da li je kompanija dovoljno transparentna u načinu na koji obrađuje podatke maloletnika.

Jedna od najzahtevnijih tačaka je takođe TikTok-ova praksa provere starosti, koja ima za cilj da zadrži maloletnike mlađe od 13 godina van svoje platforme.

TikTok je pod nadzorom Irske komisije za zaštitu podataka jer je njeno sedište u EU u zemlji. Irski regulator DPC je u maju poslao slučaj EDPB-u nakon neslaganja sa svojim nemačkim i italijanskim kolegama. „Još uvek nismo dobili konačnu odluku, tako da nismo u poziciji da komentarišemo“, rekao je portparol TikToka.

TikTok je 2021. godine kažnjen sa 750.000 evra od holandskog organa za zaštitu podataka jer nije zaštitio privatnost holandske dece tako što nije imao politiku privatnosti na njihovom maternjem jeziku.

Irska takođe istražuje kompaniju zbog potencijalno nezakonitog slanja podataka evropskih korisnika u Kinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…