Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio je na Republikanskim predizborima u Nju Hempširu, ostavivši iza sebe bivšu amasadroku SAD u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Pablo Martinez Monsivais (STF)

Tramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi “Gardijan”.


Ovakav ishod predizbora u Nju Hempširu, nakon pobede na kokusu u Ajovi prošle nedelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima, i da će se najverovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsednikom SAD i najverovatnijim kandidatom Demokratske stranke Džozefom Bajdenom.


Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli.
”Ona nije pobedila, ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvek se mota okolo”, rekao je Tramp.


S druge strane, Hejli je poručila da će, uprkos porazu u Nju Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gde je obavljala funkciju guvernerke.
”Predizbori u Nju Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili poslednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sledeća na redu je moja Južna Karolina”, rekla je Hejli, ocenivši da se ”haos Džozefa Bajdena” ne može popraviti ”republikanskim haosom”.


Ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini.
Gardijan podseća da Niki Hejli ostaje poslednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke povukao guverner Floride Ron DeSantis.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: