Podeli vest

Nekadašnji predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je u govoru u Nacionalnoj streljačkoj asocijaciji (NRA) da će olakšati propise o posedovanju oružja koje je uveo demokratski predsednik Džozef Bajden.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tramp
Foto: Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Tramp je obraćanje hiljadama članova NRA u Dalasu iskoristio da baci svetlo na svoju politiku, ali i da podstakne članove NRA da izađu na novembarske izbore, prenosi Rojters.

“Moramo da nateramo vlasnike oružja da glasaju. Mislim da ste vi buntovna grupa. Budite buntovni i ovaj put glasajte”, rekao je Tramp u govoru koji je trajao više od 90 minuta.

Nacionalna streljačka asocijacija (NRA) je sa entuzijazmom podržala Trampa tokom predsedničke trke 2016. godine i tokom čitave njegove administracije, pozdravljajući to što je imenovao trojicu konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu i preduzeo niz koraka koje je tražio uticajni lobi za oružje, navodi Rojters.

Između ostalog, Tramp je pomogao da prodavnice vatrenog oružja tokom pandemije koronavirusa budu tretirane kao osnovna preduzeća, omogućavajući im da ostanu otvorene.

Republikanci se, uz podršku NRA i drugih grupa koje se zalažu za pravo na posedovanje oružja, u velikoj meri protive strožim zakonima o oružju, pozivajući se na pravo na nošenje oružja utvrđeno Drugim amandmanom Ustava SAD.

Taj njihov stav je ostao nepromenjen čak i posle masovnih pucnjava, zbog kojih su se brojne demokrate založile za jaču kontrolu oružja, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: