Podeli vest

Svake godine se širom sveta obavi više od 140.000 transplantacija organa. Istraživači su radili novu studiju i ootkrili da transplantacija može uticati na ličnost primaoca organa. Ispovest petogodišnjeg dečaka kome je obavljena transplantacija ledi krv u žilama.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay/ilustracija

Danas je transplantacija organa postala rutinska medicinska procedura. Ipak, i dalje postoje brojni mitovi i predrasude oko postupka. O postupku se često žestoko raspravlja, posebno iz etičke perspektive.

Nova studija bi sada mogla da podstakne još više rasprava, jer su istraživači otkrili šokantan neželjeni efekat operacije koja često spašava život.

Transplantacija organa može uticati na ličnost

Svake godine se širom sveta obavi više od 140.000 transplantacija organa. Ali sada je istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koloradu otkrio da medicinska intervencija može imati veće posledice po ljude nego što se ranije mislilo. Operacija ne bi trebalo da utiče samo na telo pacijenta, već i na njegovu ličnost, piše nemački magazin “Focus”.

U studiji sa skoro 50 učesnika, 89 odsto je reklo da su nakon medicinske procedure primetili ozbiljne razlike u određenim karakternim osobinama ili navikama. Nauka je već iznela nekoliko teorija u vezi sa tim, ali većina se do sada odnosila samo na transplantaciju srca. Ono što je, međutim, posebno je to što su se promene ličnosti mogle primetiti i kod pacijenata kojima je ubačen drugi organ.

Nakon transplantacije srca, mnogi ispitanici takođe prijavljuju iznenadnu pojavu sećanja koja su očigledno morala pripadati davaocima organa.

Ispovest petogodišnjeg dečaka ledi krv u žilama

Na primer, 5-godišnji dečak je dobio srce trogodišnjeg dečaka. Međutim, nije bio obavešten o starosti svog donatora niti o uzroku smrti. Međutim, nakon transplantacije organa, dečak u studiji dao je slikovit opis svog donatora: „On je malo dete. On je mlađi brat, otprilike upola stariji od mene. Pri padu se teško povredio. Mislim da on zaista voli Power Rangerse, kao i ja nekada. Ali to mi se više ne sviđa.”

Pacijenti su imali nepoznata sećanja, ali i promene u ishrani, muzici, skesualnom životu

Samo 23 osobe u studiji imale su transplantaciju srca; Ipak, obe grupe su prijavile promene u ličnosti nakon operacije. Kod nekih su promene drastične, kod nekih samo blage. U studiji se navodi da su učesnici prijavili „promene u ishhrani, muzici koju su voleli, umetnosti, seksu, slobodnom vremenu i preferencijama u karijeri, doživljavanju novih sećanja, euforije, poboljšanog društvenog i seksualnog prilagođavanja, poboljšanih kognitivnih sposobnosti i duhovnih ili religioznih epizoda“.

Većina njih je ocenjena kao pozitivna ili neutralna od strane pacijenata. Međutim, neke posledice transplantacije organa takođe su smatrane kritičnim i uznemirujućim. 30 do 50 odsto učesnika kojima je ubačeno novo srce takođe se žalilo na depresiju, anksioznost i psihozu.

Sećanja su verovatno uskladištena u ćelijama organa

Brojne hipoteze već postoje u istraživanjima koja objašnjavaju promene ličnosti nakon transplantacije organa. Neki od njih kažu da je većina njih čisto psihološka. Ovo bi mogao biti placebo efekat, u kojem neodoljiva radost nove faze života daje osobi pozitivnije raspoloženje. Drugi primaoci transplantacije, međutim, patili bi od osećanja krivice prema preminulim davaocima, što takođe može dovesti do depresije i drugih psihičkih problema.

Međutim, istraživači u studiji takođe pružaju moguće biohemijsko objašnjenje za ove iznenađujuće neželjene efekte transplantacije organa. Prema ovome, sećanja bi trebalo da se čuvaju u ćelijama organa, koji ih potom prenose primaocima. Prenos preko neurona takođe može biti mogući uzrok. Ovo posebno pogađa srčane bolesnike. Zato što se isti neurotransmiteri mogu naći u mozgu i u srcu. „Smatra se da ovaj složeni sistem neurona, nazvan ‘srčani mozak’, čuva uspomene koje se mogu preneti zajedno sa srcem tokom transplantacije, menjajući ličnost primaoca.

Istovremeno, istraživači navode da je neophodna mnogo veća studija sa više učesnika kako bi se mogle dati jasne izjave o mogućim promenama ličnosti nakon transplantacije organa. Ovo se posebno odnosi na pacijente kojima je ugrađen drugi deo tela osim srca. Trenutno postoji vrlo malo dokumentovanih informacija o tome.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: