Podeli vest

Nakon masakra koji se dogodio u O.Š. “Vladislav Ribnikar” u javnosti se pojavila peticija za ukidanje TikTok-a u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

TikTok
Foto: Shutterstock

TikTok je društvena mreža sa na kojoj se objavljuju kratki video snimci sa više od milijardu korisnika u 150 država sveta.

Stručnjaci su i ranije upozoravali da ova društvena mreža ima loš uticaj decu pre svega zbog “izazova” koji se na ovoj mreži pokreću i koje deca neretko slede rizikujući svoj život.

U nizu ekstremnih izazova koji deca slede najčešće dolazi do samopovređivanja, ali i do smrti.

Desetogodišnja devojčica iz Palerma na Siciliji Antonela, je u januaru 2021. stradala u “izazovu gušenja” kada se  pojasom bade mantila udavila sledeći video na TikToku u kome se traži da se što duže odtane bez daha.

Ovo je samo jedan od eksremnih primera kobnih posledica korišćenja ove društvene mreže koja nije uspela da obezbedi garancije da joj mogu pristupiti stariji od 13 godina.

Zašto zemlje u svetu zabranjuju TikTok?

Nakon tragičnog slučaja smrti devojčice u Italiji razmatralo se da se ova mreža ukine u toj, ali i u drugim zemljama. Početna ideja nije realizovana do kraja, ali se zabrana u nekim zemljama ipak dogodila, ali na sasvim drugačiji način i iz drugačijih razloga.

Naime, direktor FBI-a Christopher Wray je novembru 2022. rekao da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. Ova rečenica pokrenula je lavinu zabrane ove društvene mreže u velikom broju zemlja širom sveta.

Međutim, reč nije o nacionalnaj sigurnosti zbog izazova koji se šire ovom društvenom mrežom, već o nečemu sasvim drugom.

Američki zvaničnici smatraju da bi kineska vlada mogla pristupiti korisničkim podacima koje je prikupila aplikacija koja dolazi iz te zemlje. Zato je pokrenuta delimična zabrana TikTok-a, ali samo na telefonima državnih službenika u zemljama širom sveta među kojima je Holandija poslednja.

Da li treba ukinuti TikTok u Srbiji?

Peticija protiv zabrane TikToka se masovno širi, i sudeći prema broju potpisa, postoji interesovanje da se ova mreža u Srbiji ukine. Ipak, postavlja se pitanje da li bi to rešilo problem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o problemu uticaja društvenih mreža na decu u mlade u Srbiji, rekao je da će javnosti predstaviti snimak “koji do sada nije viđen”, a koji je u vezi sa onim što se dogodilo u O.Š. Vladislav Ribnikar.

On je dodao da nije samo pitanje Tik Tok-a koji je u nekim zemljama u svetu zabranjen, već pitanje i drugih društvenih mreža i upitao kakva je razlika između Jutuba i Tik Toka.

“Ovo što ćete videti mislim da je na Jutubu, još je napravljeno kao video spot, video igrica spot. U našoj zemlji urađeno, ovaj mali dečak je to pratio, imamo dokaz. Videćete neverovatno, kao da je indigom preslikano ono što je napravio. Sada da mi optužimo ove dečake da su oni krivi za to, šta da radimo – da li je bilo neodgovorno to što su uradili? Pa jeste, ali da biste dokazali krivicu za ubistvo morate da pokažete direktnu uzročnu vezu, da je baš ubica zbog toga i samo zbog toga to počinio, to je nemoguće naravno”, rekao je predsednik.

Treba li ukinuti sve društvene mreže?

Da će sve društvene mreže biti ukinute u bilo kojoj zemlji teško je uopšte zamisliti. Upravo zbog toga čini se da će odgovornost ostati na deci, mladima i roditeljima.

Na osnovu slučaja devojčice iz Palerma i brojnih drugih slučajeva pokazalo se da roditelji jako malo znaju šta njihova deca gledaju na TikTok-u i ostalim mrežama.

Antonelini roditelji rekli su za list “La Republika” da nisu znali o čemu se radi, te da im je druga sestra desetogodišnjakinje rekla da se Antonela igrala “igru gušenja”.

“Nismo imali pojma o tome”, rekao je otac. Pretpostavio je da njegova kćerka gleda plesne koreografije i druge video zapise na Tiktoku: “Moja ćerka, moja mala Antonela umrla je od opasne igre na Tiktoku: kako da se nosim s tim?”.

Antonelu je obmotanu pojasom bade mantila pronašla njena petogodišnja sestra.

Možda je vreme da se uporedo sa decom podjednako radi i sa roditeljima koji nedovoljno znaju o društvenim mrežama, ali i o kvalitetu vremena koje im deca provode na društvenim mrežama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: