Podeli vest

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da ćemo, ako prištinska strana pokaže spremnost da ono što je potpisala implementira, u oblasti nestalih lica vrlo brzo ući u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se izvršiti provere.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/arhiva

Odalović je za RTS rekao da je, kada je reč o nestalima, u Briselu dogovorena velika stvar, a to je da se deblokira proces. Istakao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu i ukazao da ćemo, ako Priština pokaže spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere.

“Najgora stvar je da mi imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar od celog ovog procesa”, naglasio je Odalović.

Naveo je da je druga stvar da će biti formirana zajednička komisija, na čijem čelu bi trebalo da bude EU, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji inače predsedava radnom grupom koja se bavi nestalim licima. Ukazao je da i porodice ovde imaju značajniju ulogu.

“Predsednik Vučić je u Briselu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa”, zaključio je Odalović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: